Παρασκευή, 3 Απριλίου 2015

Η Fitch αποκαλύπτει τι θα γίνει στην Ελλάδα αν δεν πληρωθεί το ΔΝΤ

Το θέμα την πληρωμής ή όχι της δόσης του ΔΝΤ, μονοπωλεί, όπως είναι λογικό, το ενδιαφέρον και δημιουργεί σενάρια τρόμου για την Ελλάδα και τους καταθέτες.

Θα στείλει λοιπόν σε καθεστώς χρεοκοπίας την Ελλάδα, μία τέτοια κίνηση; Ο υπεύθυνος της Fitch για τις αξιολόγησης της Ελλάδας, μας απαντά.

Σε ερώτηση του financialbox στον Douglas Renwick, τον υπεύθυνο της Fitch για την Δυτική Ευρώπη (και των αξιολογήσεων της Ελλάδας), σχετικά με το πώς θα ενεργήσει η Fitch σε περίπτωση που στις 9 Απριλίου δεν πληρώσει η Ελλάδα την δόση στο ΔΝΤ, η απάντησή του ήταν σαφής: «Όχι, δεν θα υποβαθμίσουμε την Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η μη καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ θα οδηγούσε την Fitch σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, μόνο εάν επηρεαστούν τα ομόλογα που διακρατούνται από τους επενδυτές που συμμετείχαν στο PSI».

Η καθυστέρηση η μη πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ δεν αποτελεί από μόνη της ενεργοποίηση της αξιολόγησης του default ( χρεοκοπία ) για την Ελλάδα.

Ωστόσο, θα ήταν παρ 'όλα αυτά ένα πιστωτικά αρνητικό γεγονός ( credit negative) και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση.

H τρέχουσα πάντως, αξιολόγηση της Ελλάδας (CCC) είναι «ευαίσθητη» στην εξής εξέλιξη (μεταξύ άλλων):

Εάν το ΕFSF ασκήσει το δικαίωμά του να κηρύξει το δάνειο των 29,7 δισ. ευρώ του PSI (sweetener) ως ληξιπρόθεσμο σε περίπτωση που η Ελλάδα καθυστερήσει τις οφειλές της προς το ΔΝΤ, τότε μία θα ενεργοποιήσει την cross-default ρήτρα στα νέα μετά-PSI ομόλογα τα οποία διακρατούν οι ιδιώτες και τα οποία εκδόθηκαν το 2012, τα οποία αξιολογεί η Fitch.

Μόνο λοιπόν σε περίπτωση που επηρεαστούν τα ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια των ιδιωτών επενδυτών ( από το PSI του 2012 ), η Fitch βάλει την ταμπέλα του default πάνω από την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: