Τετάρτη, 15 Απριλίου 2015

Bloomberg:Τι άλλαξε μέσα σε ένα χρόνο για την Ελλάδα

Καθώς η Ελλάδα φλερτάρει για άλλη μία φορά με την χρεοκοπία, τα ομόλογα της χώρας είναι παγιδευμένα σε νεκρή ζώνη και πολύ επικίνδυνα για τα περισσότερα αμοιβαία κεφάλαια και όχι αρκετά φθηνά για άλλους επενδυτές, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Πριν από ένα χρόνο, οι διαχειριστές κεφαλαίων γιόρταζαν την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές μετά από τον αποκλεισμό τεσσάρων ετών, προσφέροντας πενταετή ομόλογα. Οι ενδείξεις για οικονομική ανάκαμψη προσέλκυσαν επενδυτές στα ομόλογα όπως η
Invesco Asset Management Ltd και η BlackRock Inc.

Πολλοί από αυτούς έχουν τώρα φύγει, υποστηρίζει το δημοσίευμα του Bloomberg, καθώς η αντιπαράθεση μεταξύ της νέας αντιμνημονιακής ηγεσίας της Ελλάδας και των πιστωτών, προκαλεί φόβους για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Το κενό δεν έχει ακόμη καλυφθεί από hedge funds και από εκείνους που αγοράζουν μη ρευστοποιήσιμα assets, διότι οι αποδόσεις δεν βρίσκονται κοντά στα distressed επίπεδα, παρά το ότι οι αποδόσεις έχουν τριπλασιαστεί το περασμένο έτος.

«Ήταν ένα trade που δεν λειτούργησε και τώρα είναι ώρα να βγούμε από αυτό», δήλωσε ο Hartwig Kos, fund manager στην Baring Asset Management στο Λονδίνο που αγόρασε ελληνικά ομόλογα το περασμένο έτος. «Φοβάμαι ότι οι ελληνικές αρχές ρισκάρουν με την υπνοβασία σε ένα ατύχημα (Grexit). Μόλις επιλύσουν τις διαφορές τους, σίγουρα θα επανέλθω στην αγορά».

Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχουν αυξηθεί περίπου 340 μονάδες βάσης ή 3,4% από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία ο Αλ. Τσίπρας στις 25 Ιανουαρίου, με μια ατζέντα να δώσει τέλος σε αυτό που θεωρεί ως επαχθείς δεσμεύσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο της διάσωσης.

Διαμορφωνόταν χθες στο 11,823% αν και ακόμη χαμηλότερα της μέγιστης τιμής του 44,21% που βρέθηκε το 2012 όταν η διενέργεια δύο εκλογών σε έξι εβδομάδες αύξησε τις δυσοίωνες προοπτικές μιας ελληνικής χρεοκοπίας.

Η Greylock Capital Management ήταν μεταξύ εκείνων των hedge funds που αγόρασαν ελληνικά ομόλογα όταν οι τιμές υποχώρησαν αμέσως μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου. Ο Hans Humes, ιδρυτής του fund των 870 εκατ. δολαρίων, δήλωσε τότε ότι θα παρακολουθούσε να δει πως εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις, προτού αυξήσει την έκθεσή του.

Η Greylock έχει ακόμη ελληνικά ομόλογα αλλά έχει μειώσει την επένδυσή της από τον περασμένο μήνα, εξαιτίας του αυξημένου ρίσκου αποτυχίας στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε χθες. Μεταξύ των επενδυτών που έχουν ακόμη στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, είναι η Adelante Asset Management Ltd., ένα fund αναδυόμενων αγορών στο Λονδίνο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που επικαλείται το Bloomberg, το trading ελληνικών ομολόγων μέσω της ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 63 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Αξίζει να σημειωθεί πως το peak που διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2004, αφορούσε σε 136 δισ. ευρώ, ενώ τον Μάιο του 2014 το αντίστοιχο ποσό διαμορφωνόταν στα 1,7 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μεγάλη αλλαγή από τη ζήτηση που οδήγησε την περυσινή δημοπρασία πενταετών ομολόγων, με απόδοση χαμηλότερη του 5%. Η Invesco επένδυσε πέρυσι σε ελληνικά ομόλογα καθώς η ελληνική οικονομία εμφάνισε ενδείξεις πως ήταν σε μονοπάτι ανάκαμψης ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης που μείωσαν το ΑΕΠ κατά το ένα τέταρτο. Πούλησε την τελευταία συμμετοχή της τον Σεπτέμβριο καθώς προέκυψε ότι η χώρα ήταν πιθανό να οδηγείται σε νέες εκλογές.

Η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα είναι πιθανό να βρεθεί υπό πιέσεις εάν η Ελλάδα αναγκαστεί να υπογράψει άλλο ένα πρόγραμμα βοήθειας όταν λήξει το τρέχον, τον Ιούνιο, δήλωσε ο Nicholas Wall, συν-διευθυντής της Invesco European Bond Fund.

Μέχρι να συμβεί αυτό, ή μέχρι να αναλάβει ένας νέος κυβερνητικός συνασπισμός που να είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων που ορίζει η ευρωζώνη, η Invesco είναι απίθανο να επενδύσει εκ νέου στα ελληνικά ομόλογα.

«Τα πράγματα μπορεί να γίνουν πιο δύσκολα για την Ελλάδα όταν θα πρέπει να υπογράψει μια νέα συμφωνία διάσωσης για να καλύψει τις επιπλέον πληρωμές», αναφέρει ο Wall. Σημειώνεται ότι η Natixis Asset Management, η οποία δεν κατέχει ομόλογα από το 2011, δεν συμμετείχε στην δημοπρασία των πενταετών ομολόγων πέρυσι.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: