Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015

Bloomberg BusinessWeek: Περί μετάδοσης της ελληνικής κρίσης...

Του Mark Gilbert

Σύμφωνα με τον Αυστριακό-Βρετανό φιλόσοφο Ludwig Wittgenstein, το να προσπαθείς να συζητήσεις για προσωπικά βιώματα όπως ο πόνος είναι αδύνατο επειδή «δεν είναι κάτι, αλλά δεν είναι και τίποτα». Αυτή η αινιγματική δήλωση είναι ένας χρήσιμος τρόπος να σκεφτούμε το αν ένα κακό αποτέλεσμα στην Ελλάδα θα μεταδοθεί σε άλλα μέλη της Ευρωζώνης. 

Η μετάδοση αναφέρεται στον κίνδυνο η Ελλάδα να επηρεάσει τους γείτονές της εάν αθετήσει πληρωμές ή αν βγει από το ευρώ. Οι επενδυτές, για παράδειγμα, ίσως αποφασίσουν ότι η Πορτογαλία είναι η επόμενη στη γραμμή του πυρός αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ. Θα απαιτήσουν υψηλότερη ανταμοιβή για να αναλάβουν το υψηλότερο ρίσκο χρεοκοπίας, οδηγώντας κατά συνέπεια υψηλότερα τα κόστη δανεισμού της Πορτογαλίας. 

Μέχρι στιγμής, εκτός από μια σχεδόν ανεπαίσθητη άνοδο του κόστους δανεισμού της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας σε σχέση με τη Γερμανία (το χρέος της οποίας φέρει πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ και χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς), η αδυναμία της Ελλάδας να καταλήξει σε συμφωνία για να πάρει φρέσκο χρήμα από τους πιστωτές της δεν έχει ταρακουνήσει τις αγορές: 

Και όπως επισημαίνει ο Luca Cazzulani της Unicredit στο Μιλάνο, ο συσχετισμός μεταξύ των επιτοκίων δανεισμού της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας με αυτά της Ελλάδας παρουσιάζει σταθερή μείωση από τα μέσα του περασμένου έτους. Το ισπανικό δεκαετές ομόλογο, για παράδειγμα, είχε συσχετισμό 0,6% με το ελληνικό χρέος τον Ιούνιο του 2014 (ποσοστό 1% σημαίνει ότι δύο νούμερα κινούνται σχεδόν παράλληλα). Σήμερα ο συσχετισμός έχει υποχωρήσει σε λιγότερο από 0,2%. 

Η ελληνική οικονομία συνεισφέρει ένα αμελητέο 1,8% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Οι τράπεζες της περιοχής έχουν μειώσει την έκθεσή τους στη χώρα. Οι πιστωτές της χώρας είναι κυρίως οργανισμοί του επίσημου τομέα. Η ΕΚΤ, για παράδειγμα, λέει ότι η έκθεσή της ανέρχεται στα 110 δισ. ευρώ, ενώ το ΔΝΤ είναι ο πιστωτής στον οποίο η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει περίπου 775 εκατ. ευρώ στις 12 Μαΐου. Αν λοιπόν η Ελλάδα ξεμείνει από ρευστότητα, δεν θα προκαλέσει οικονομική καταστροφή στους γείτονές της. 

Γεγονός που καθιστά εύλογο το ερώτημα που έθεσε σε ερευνητικό του σημείωμα την περασμένη εβδομάδα ο Jens Nordvig, επικεφαλής συναλλαγματικών ερευνών της Nomura στη Νέα Υόρκη: 

Γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στο προσκήνιο, αν θεωρείται μικρής σημασίας τόσο για την πραγματική οικονομία, όσο και για τις προοπτικές της χρηματοπιστωτικής αγοράς; Στην εαρινή Σύνοδο των ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον τον Απρίλιο, το υπ ΄αριθμόν ένα θέμα συζήτησης ήταν –σωστά μαντέψατε- η Ελλάδα. 

Η απάντηση μπορεί να αναζητηθεί σε αυτούς που χαζεύουν ένα τρακάρισμα: η μακάβρια εμμονή να δει κανείς αν το μπλοκ του ευρώ θα διασπαστεί. Η απουσία μετάδοσης θα μπορούσε επίσης να αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες των διαχειριστών κεφαλαίων ότι με κάποιο τρόπο, θα επιτευχθεί μια συμφωνία που θα αποτρέψει τη χρεοκοπία της Ελλάδας και θα την κρατήσει στη ζώνη του ευρώ. Η Pimco, για παράδειγμα, βλέπει 30% πιθανότητα να συμβεί ένα ατύχημα που θα οδηγήσει σε Grexit –που σημαίνει 70% πιθανότητα η Ευρωζώνη να μείνει άθικτη. 

Αλλά ο πιο σημαντικός λόγος, πιστεύω, είναι το στοιχείο της αβεβαιότητας –το δίλημμα του κάτι ή τίποτα. Η μετάδοση μπορεί να αποδειχθεί ότι ήταν μια πραγματική πιθανότητα, ή μπορεί και όχι. Ο Nordvig συμφωνεί: 

Οι επενδυτές δεν είναι και πολύ σίγουροι. Κεντρική τους θέση είναι ότι η Ελλάδα δεν θα είναι μεγάλο ζήτημα από τη σκοπιά της διαχείρισης παγκόσμιων χαρτοφυλακίων, ακόμη και αν η τοπική ιστορία μετατραπεί σε μια πραγματική τραγωδία. Αλλά πώς μπορούμε να ξέρουμε στα σίγουρα; Δεν βλέπεις κάθε μέρα μια χώρα στα πρόθυρα της αποχώρησης από την ευρωζώνη. 

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξαν κατηγορηματικοί στην επιμονή τους ότι η Ελλάδα έχει διαχωριστεί και πως το project του κοινού νομίσματος μπορεί να επιβιώσει από την αποχώρηση του ασθενέστερου μέλους. Αυτό μπορεί να είναι σωστό. Αλλά δεν θα ξέρουμε σίγουρα αν η μετάδοση είναι νεκρή ή ζωντανή έως ότου η Ελλάδα σκύψει το κεφάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: