Κυριακή, 12 Απριλίου 2015

Bloomberg BusinessWeek: Η μεγάλη επιδρομή των Αμερικανών στην ευρωπαϊκή αγορά χρέους

Tης Lιsa Αbramowicz

Ακριβώς τη στιγμή που οι εθισμένες στο χρέος αμερικανικές επιχειρήσεις άρχισαν να ανησυχούν πως η πρόεδρος της Federal Reserve, Janet Yellen θα αποσύρει το βάζο με το μέλι, εμφανίστηκε ο Draghi. 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έκανε το δανεισμό στην Ευρώπη τόσο φθηνό που οι ξένες εταιρείες πωλούν εκεί άνευ προηγουμένου μεγέθη χρέους. Ξεχάστε την πιο περιεκτική και πιο μεγάλη αμερικανική αγορά εταιρικών ομολόγων. Η μόδα επιτάσσει σήμερα δανεισμό σε ευρώ, καθώς είναι ολόκληρες 2 ποσοστιαίες μονάδες πιο φθηνός. 

Το 65% περίπου του ποσού-ρεκόρ των 60 δισ. ευρώ των ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας (investment grade) που πωλήθηκαν το Μάρτιο προήλθε από υπεράκτιες εταιρείες, σύμφωνα με
έκθεση που δημοσίευσε η Bank of America στις 27 Μαρτίου. Και πολλοί από αυτούς τους πωλητές εδρεύουν στις ΗΠΑ. 

«Η Ευρώπη θα συνεχίσει πιθανότατα να είναι ελκυστική όλο το 2015», εκτίμησαν οι αναλυτές της Fitch Ratings, Michael Larsson και Monica Insoll σε έκθεση της 1ης Απριλίου. Προέβλεψαν δε ότι οι μη Ευρωπαίοι εκδότες χρέους θα πουλήσουν φέτος διπλάσιο χρέος σε ευρώ σε σχέση με το 2014. 

Η τάση αυτή εξηγείται από απλά μαθηματικά. 

Η απόδοση των ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας στην Ευρώπη έχει συρρικνωθεί στο 0,99%, σε σύγκριση με απόδοση 2,9% των αντίστοιχων τίτλων στις ΗΠΑ, δείχνουν τα στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch. Το χρέος είναι τόσο φθηνό στην Ευρώπη που οι αμερικανικές επιχειρήσεις εξοικονομούν χρήμα ακόμη και όταν αγοράζουν ασφάλεια έναντι συναλλαγματικού κινδύνου παρότι έχει ακριβύνει λόγω της μεγάλης ενίσχυσης του δολαρίου στην ισοτιμία με το ευρώ. 

Ομόλογα junk 

Και το αυξημένο ενδιαφέρον δεν αφορά μόνο εταιρείες με υψηλή αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας. Σύμφωνα με την Fitch, δανειολήπτες υψηλότερου κινδύνου (speculative grade), συμπεριλαμβανομένων των Huntsman και IMS Health Holdings στράφηκαν με τη σειρά τους στην Ευρώπη για να αντλήσουν κεφάλαια. 

«Οι πιο επικίνδυνοι δανειολήπτες μπορούν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο discount από τα ισχυρότερα ονόματα και αυτό είναι πιθανό να ενισχύσει το αμερικανικό αποτύπωμα υψηλών αποδόσεων στην Ευρώπη», γράφουν οι αναλυτές της Fitch. H καθοδηγούμενη από τα νομισματικά μέτρα «αναζήτηση αποδόσεων ωθεί τους Ευρωπαίους επενδυτές να ανοίξουν τις πόρτες τους σε ευρύτερη γκάμα πιστώσεων». 

Οι αποδόσεις 

Η απόδοση για το 4,3% των αποτιμημένων σε ευρώ ομολόγων υψηλών αποδόσεων διαμορφώνεται περίπου 2,2% χαμηλότερα σε σχέση με αυτή των αποτιμημένων σε δολάρια τίτλων, δείχνουν τα στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch. 

Οπότε ακόμη κι αν η Fed αυξήσει τα επιτόκιά της φέτος, μπορεί να μην έχει και τόση σημασία για τους Αμερικανούς δανειολήπτες εταιρικού χρέους. Βρήκαν, με την ευγενική χορηγία του Draghi, μια νέα, πολύ φθηνή, πηγή χρηματοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: