Τρίτη, 21 Απριλίου 2015

Χωρίς χρόνο, χωρίς χρήμα, χωρίς συμφωνία και χωρίς συμμάχους;

Της Νίκης Ζορμπά

Το κλίμα στις διαβουλεύσεις του Brussels Group ήταν καλό, κατά την Κυβέρνηση, αλλά η συμφωνία ακόμη κείται μακριά. Και οι μαξιμινοί συνομολογούν εν προκειμένω, ότι η βελτίωση του κλίματος των διαπραγματεύσεων, δε συνιστά ουσιαστική πρόοδο που να προοιωνίζεται συμφωνία απλώς ...το κάρο των συνομιλιών ξεκόλλησε από την άμμο όπου είχε παγιδευτεί, τις προηγούμενες ημέρες. 

Μείον το ταμείον

Όπερ σημαίνει, πως το χάσμα δεν γεφυρώνεται μεταξύ των απαιτήσεων των "Θεσμών" για εφ όλης της ύλης άνοιγμα εργασιακών, φορολογίας, ιδιωτικοποιήσεων και ασφαλιστικού και της δυστοκίας της κυβέρνησης να συναινέσει επί
συγκεκριμένων αλλαγών τους. 

Παράλληλα, τα κρατικά Ταμεία έχουν στραγγίξει επικινδύνως, με το Μαξίμου, να προχωρά χθες σε κίνηση που προκάλεσε σάλο αντιδράσεων και την οποία το ΥΠΟΙΚ διέψευδε όταν είχε κυκλοφορήσει προ ημερών ως σενάριο: Την υποχρεωτική μεταφορά - και δη δια πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου (μέθοδο που βδελυσσόταν η Κυβέρνηση όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση)- των διαθεσίμων ΟΤΑ, δημοσίων φορέων και Περιφερειών στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες του Δημοσίου. Κίνηση που αποτελεί άλλωστε ευθεία ομολογία ότι τα κρατικά ταμεία έχουν αδειάσει.

"Κρίση" σε ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Μέσα σε όλα τούτα, κλιμακώθηκε χθες η ένταση με τις ΗΠΑ, από τις οποίες η Κυβέρνηση ανέμενε στήριξη καθ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης- επ αφορμής της αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού και της αντικατάστασης της κράτησής του με "βραχιολάκι".

Η δυσαρέσκεια από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στο ταβάνι του Μαξίμου. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ και δια του ΥΠΕΞ τους, είχε γνωστοποιήσει στην Κυβέρνηση γενικώς και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικώς, ότι η ψήφιση του νόμου που θα "απελευθέρωνε" τον τρομοκράτη Σάββα Ξηρό, ήταν για την Ουάσινγκτον, διπλωματικό Casus Belli. 

Δια κυβερνητικών πηγών πάντως, προέκυψε, πως η Αθήνα είχε εξαρχής διαμηνύσει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να υπαναχωρήσει στο ζήτημα τούτο. Με μια μάλλον "επιθετική" ανακοίνωση πηγών του, το Μαξίμου, grosso modo, υποστήριξε, αφενός ότι δεν πρόκειται για απελευθέρωση τρομοκράτη και αφετέρου ότι ο κίνδυνος της τρομοκρατίας δεν εντοπίζεται στον ...Ξηρό, αλλά στους τζιχαντιστές, παραινώντας μάλιστα τις ΗΠΑ να ...δούν τι θα κάνουν με το θέμα τούτο.

Αυτό τουλάχιστον, σύμφωνα με μαξιμινούς κύκλους, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον J. Kerry. 

Προειδοποιήσεις από Ε.Ε

Και από τις Βρυξέλλες πάντως, οι πιέσεις στην ελληνική πλευρά κλιμακώνονται, με τον αρμόδιο Επίτροπο Οικονομικών Π. Μοσκοβισί, να διαμηνύει στην κυβέρνηση:
«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Χρειαζόμαστε ή ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητάμε».

Ο κλοιός γύρω από το Μαξίμου στενεύει και η κυβέρνηση βρίσκεται -προφανώς- προ του διλήμματος: Όπισθεν με συμφωνία (και πολιτικό κόστος) ή μπροστά με ρήξη, πιστωτικό γεγονός και στο βάθος... κάλπες;Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: