Δευτέρα, 6 Απριλίου 2015

Με κρύο αίμα

Οι εξελίξεις που είχαμε πει παλαιότερα άρχισαν να γίνονται γεγονότα. Αυτό, όπως είναι φυσικό, έχει δημιουργήσει κλίμα έντασης και ακραίων συναισθημάτων. Μαζί και έναν όγκο πληροφοριών για το τι θα μπορούσε να συμβεί. Ειδικά τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν σενάρια περί χρεοκοπίας, εξωτερικής ή/και εσωτερικής, εφαρμογής περιορισμών στην διακίνηση κεφαλαίων κλπ. Η μεγάλη πλειοψηφία των σεναρίων αυτών όμως παραλείπει κάποιες λεπτομέρειες. Λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να σημαίνουν πολλά. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να ρίξουμε μια ψύχραιμη ματιά σε αυτές τις πιθανότητες. Ας
ξεκινήσουμε βλέποντας τις υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου μέχρι τέλος Μάιου.

Ημερομηνία
Υποχρέωση
Ποσό
09/04
Δόση 1ουπρογράμματος Δ.Ν.Τ.
€460 εκ.
14/04
Λήξη Ε.Γ.Ε.Δ. 26 εβδ. (1)
€1,4 δις
17/04
Λήξη Ε.Γ.Ε.Δ. 13 εβδ. (1)
€1,0 δις
27/04
Μισθοί, συντάξεις και προνοιακά επιδόματα Μάιου(2)
€2,4 δις
30/4
Τόκοι προς ιδιώτες κατόχους ομολόγων(3)
€194 εκ.
30/4
Τόκοι προς την Ε.Κ.Τ. για Ο.Ε.Δ. (3)
€80 εκ.
02/05
Τόκοι προς Δ.Ν.Τ.
€184 εκ.
08/05
Λήξη Ε.Γ.Ε.Δ. 26εβδ. (1)
€1,4 δις
12/05
Δόση 1ουπρογράμματος Δ.Ν.Τ.
€770 εκ.
15/05
Λήξη Ε.Γ.Ε.Δ.13 εβδ. (1)
€1,4 δις
28/05
Μισθοί, συντάξεις και προνοιακά επιδόματα Ιουνίου(2)
€2,4 δις
ΣΥΝΟΛΟ

€11,688 δις

(1) Περί το €1 δισ. δεν μπορούν να αγορασθούν από ελληνικές τράπεζες.
(2) Το συνολικό ποσό ανά μήνα είναι €2,8 δισ. Μέρος όμως των συντάξεων καλύπτεται από τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.
(3) Οι τόκοι προς ιδιώτες και Ε.Κ.Τ. «τοποθετούνται» μαζί στις 30/4 για λόγους ευκολίας 
(4) Πηγές διάφορες. Από ΟΔΔΗΧ έως τερματικό Bloomberg

Αυτή είναι η εικόνα των υποχρεώσεων. Για τα έσοδα είναι, δυστυχώς, αδύνατο να βρει κανείς τρέχοντα στοιχεία. Πάντως το Σαββατοκύριακο υπήρξαν δημοσιεύματα για μεγάλη υπέρβαση στόχου τον Μάρτιο. Μακάρι.

Από τον Πίνακα 1 βλέπουμε πως οι υποπεριπτώσεις στάσης πληρωμών είναι τέσσερις:
Α. Απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Β. Απέναντι στην Ε.Κ.Τ. 
Γ. Απέναντι σε κατόχους Ε.Γ.Ε.Δ. 
Δ. Εσωτερική

Ας δούμε μερικές λεπτομέρειες για την κάθε μία, ξεκινώντας από την τέταρτη. Η εσωτερική στάση πληρωμών είναι ήδη υπαρκτή, κατά ένα μεγάλο μέρος. Οι προμηθευτές Δημοσίου και οι εξαγωγικές εταιρείες το γνωρίζουν καλά. Το γεγονός όμως που θα την έκανε ουσιαστική, είναι η μη πληρωμή μισθών, συντάξεων κλπ. Δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο να σημειωθεί σε αυτήν την περίπτωση, πέρα από το γεγονός ότι είναι αυτή με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να συμβεί. Παρά τις διάφορες κυβερνητικές δηλώσεις, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως μία κυβέρνηση θα επιλέξει να διχάσει την χώρα, μόνο και μόνο για λόγους πολιτικού κόστους και διατήρησης εξουσίας.

Οι λήξεις Ε.Γ.Ε.Δ. συνήθως δεν αποτελούν πρόβλημα. Την συγκεκριμένη περίοδο όμως είναι ένα μεγάλο «αγκάθι» στα πλευρά του υπουργείου Οικονομικών Ο λόγος; Η απαγόρευση της Ε.Κ.Τ. προς τις ελληνικές τράπεζες να ξεπεράσουν το όριο αγοράς τους. Απαγόρευση που μεταφράζεται στο ότι, τα Ε.Γ.Ε.Δ. που βρίσκονται σε χέρια επενδυτών που δεν επιθυμούν ανανέωση τους, πρέπει είτε να αποπληρωθούν είτε να ανανεωθούν από άλλους επενδυτές. Με δεδομένη την ήδη υπερβολική έκθεση των φορέων του Δημοσίου σε έντοκα γραμμάτια και την εξαιρετικά προβληματική ρευστότητα του κράτους, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν γίνει πολλές επαφές με υποψήφιους επενδυτές. Άλλεςδημοσιοποιήθηκαν και άλλες όχι. Κοινό σημείο όλων των συναντήσεων; Η άρνηση συμμετοχής στις δημοπρασίες χωρίς την ύπαρξη εγγυήσεων (collaterals), εκ των προτέρων. Η χρεοκοπία σε τίτλους με λήξη μικρότερη του έτους, δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Θα ήταν πρωτοφανές γεγονός για ανεπτυγμένη χώρα. Αλλά η πιθανότητα να συμβεί είναιυψηλή.

Η περίπτωση χρεοκοπίας απέναντι στην Ε.Κ.Τ., θα πρέπει ν’ αποκλεισθεί. Τουλάχιστον για το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου. Το ποσό είναι εξαιρετικά μικρό, για κρατικό χρέος. Στην απίθανη περίπτωση που συμβεί τέτοιου είδους πιστωτικό γεγονός, θα σημαίνει πως έγινε εσκεμμένα και για άλλους λόγους. Όχι εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας.

Η περίπτωση της μη εκπλήρωσης υποχρέωσης προς το Δ.Ν.Τ., είναιαυτή που έχει δει την μεγαλύτερη δημοσιότητα. Όχι άδικα, μιας και είναι αυτή με τις μεγαλύτερες συνέπειες. Παρ΄ όλη την εκτεταμένη δημοσιότητα όμως, δεν βρήκα αναφορά στην πλέον άμεση και φοβερή επίπτωση. Από την στιγμή που η «καθυστέρηση πληρωμής» θα γίνει γνωστή, η διεθνής απομόνωση της χώρας, θα είναι πλήρης. Οι εισαγωγές, τόσο ζωτικές για την Ελλάδα, θα σταματήσουν. Ακόμη και φορτία καθ’ οδόν, αν δεν είναι προπληρωμένα, θα επιστρέψουν στους αποστολείς. Ακόμη και χώρες με τις οποίες η κυβέρνηση συζητά τώρα εναλλακτικές οδούς χρηματοδότησης, θα συμμετέχουν στον «αποκλεισμό». Η κατάσταση στο εσωτερικό θα γίνει εφιαλτική, σε διάστημα ημερών. Ησυνάντηση Βαρουφάκη-Lagardeανήμερα του Καθολικού Πάσχα, μιλά από μόνη της. Η συνάντηση αυτή κάνει και την περίπτωση αυτή να μην έχει υψηλές πιθανότητες «υλοποίησης». Αλλά, δυστυχώς, δεν μπορεί να την αποκλείσει. 

Τέλος, τα σενάρια επιβολής capital controls, σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν, είναι αυτά με τις πλέον «αθώες» επιπτώσεις. Υπό τον όρο ότι τίθενται σε εφαρμογή για διατήρηση ρευστότητας των τραπεζών και όχι σε συνδυασμό με άλλα γεγονότα (χρεοκοπία κλπ.). Σίγουρα θα δυσκολέψει πολύ η ζωή για όλους όσους ζούμε εδώ. Η οικονομία και η αγορά θα βυθιστούν ακόμη περισσότερο. Θα διακινείται μόνο όποιο αγαθό είναι απόλυτα απαραίτητο για την διαβίωση μας. Με δεδομένη όμως την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ήδη, οι διαφορές θα είναι εμφανείς μεν, όχι τρομερές δε. Το συγκεκριμένο σενάριο, μεμονωμένα, δύσκολα θα γίνει πραγματικότητα. Τουλάχιστον για όσο καιρό η Ε.Κ.Τ. διατηρεί την μέχρι τώρα στάση της, απέναντι στις τράπεζες. Δυστυχώς όμως, έχει πολύ υψηλές πιθανότητες υλοποίησης σε συνδυασμό με την περίπτωση εσωτερικής στάσης πληρωμών.

Έτσι έχουν τα πράγματα. Ας ελπίσουμε πως θα επικρατήσει λογική και σωφροσύνη. Θέλω να πιστεύω ότι, δεν θα δούμε κανένα από τα σενάρια να παίρνει σάρκα και οστά. Τα πράγματα έχουν φτάσει στο «μη περαιτέρω». Ήρθε η ώρα να εγκαταλειφθούν ιδεοληψίες, συναισθηματισμοί, πολιτικά ιδεώδη αλλά και κόστη. Έφτασε ο χρόνος να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με ψυχρό ρεαλισμό. Είναι η ώρα της συμφωνίας. 

Πέτρος Λάζος Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: