Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015

Με νόμο τα αποθεματικά των δημοσίων φορέων στην ΤτΕ

Των Δήμητρας Καδδά, Νίκης Ζορμπά

Με πράξη Νομοθετικού περιεχομένου, η οποία θα υπογραφεί σήμερα ή αύριο, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του capital.gr, θα θεσπιστεί υποχρεωτική μεταφορά των διαθεσίμων φορέων του Δημοσίου στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στόχος είναι, τα χρήματα να διατεθούν για την κάλυψη των άμεσων αναγκών του δημοσίου για την πληρωμή μισθών και συντάξεων, αλλά και για την ικανοποίηση των δόσεων προς τους δανειστές.

Την κίνηση είχε προαναγγείλει την προηγούμενη εβδομάδα, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Δημήτρης Μάρδας, λέγοντας ότι το σενάριο αυτό είναι μία από τις επιλογές που έχει στο τραπέζι η κυβέρνηση.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο κ. Μάρδας και σήμερα στη Βουλή, τονίζοντας ότι πρώτα πρέπει να χρησιμοποιούνται αδρανείς λογαριασμοί και εν συνεχεία η Κυβέρνηση να ζητεί χρήματα από τους δανειστές. 

Σήμα κινδύνου για τα διαθέσιμα

Η κυβέρνηση, βρίσκεται αντιμέτωπη με ασφυκτική πίεση έλλειψης διαθεσίμων καθώς οι δανειστές δεν δέχονται την πρότασή της για χρηματοδοτικές διευκολύνσεις με αντάλλαγμα τη λήψη 5-7 μέτρων και ζητούν συνολική συμφωνία. 

Όσο λοιπόν αναζητείται λύση μέσω των διαπραγματεύσεων, τα κρατικά ταμεία παραμένουν... μείον
Στο τέλος του μήνα, το υπουργείο Οικονομικών, πρέπει να πληρώσει 1,2 δισ. ευρώ για συντάξεις και 550 εκατ. ευρώ για μισθούς δημοσίων υπαλλήλων έχοντας να περιμένει μόνο τις τρέχουσες εισπράξεις και την απόδοση της ρύθμισης.

Επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 12η Μαίου όταν θα πρέπει να πληρώσει δόση 747 εκατ ευρώ προς το ΔΝΤ.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρονταν τις προηγούμενες ημέρες σε σενάρια κάλυψης αναγκών έως και για ένα μέρος του Μαίου. 

Ωστόσο, αυτό το σενάριο προέβλεπε και τα διαθέσιμα των φορέων που έχουν μείνει «αναξιοποίητα».
Μεταξύ των χρημάτων πάντως, υπάρχουν κεφάλαια που έχουν νομικά ή ηθικά «θολά» σημεία, αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Αφορούν ακόμη και κοινοτικά κονδύλια ή και σε χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Υπενθυμίζεται, ότι εδώ και καιρό το Γενικό Λογιστήριο, έχει ζητήσει από τα ασφαλιστικά Ταμεία και άλλους φορείς του Δημοσίου, να εξετάσουν το ενδεχόμενο μεταφοράς των διαθεσίμων τους, ωστόσο πολλά Δ.Σ έχουν απαντήσει αρνητικά. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Μάρδας αναφερόμενος στο θέμα, θύμισε ότι, σχετική διαδικασία προβλέπεται και με νόμο που έχει ψηφιστεί το 1951.

Εξήγησε, παράλληλα, ότι το υπουργείο Οικονομικών μέσα στους τελευταίους μήνες έχει συνάψει πράξεις ρέπος περίπου 10 δισ. ευρώ, με ανταλλαγές ταμειακών διαθεσίμων από φορείς, όμως λόγω της κατάστασης που έχει επιδεινωθεί το ποσό αυτό δεν φαίνεται να επαρκεί. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται το υπουργείο Οικονομικών να υποχρεώσει τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δημόσιους φορείς να παραχωρήσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα κάτι που μέχρι σήμερα γίνεται σε προαιρετική βάση.

Επ αυτού, επεσήμανε ότι αρκετοί φορείς έχουν ήδη καταθέσει τα διαθέσιμα τους στην ΤτΕ αλλά μπορούν να τα εκταμιεύουν ανάλογα με τις ανάγκες τους, όπως έκανε πρόσφατα η Αττικό Μετρό η οποία εκταμίευσε τα 150 εκατ. ευρώ που δάνεισε με επιτόκιο 2,5%.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: