Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015

Πότε η Ελλάδα θα ξεμείνει από ρευστό

Το βασικό ερώτημα που απασχολεί την διεθνή κοινότητα και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση των διαπραγματεύσεων είναι πότε η Ελλάδα θα ξεμείνει από ευρώ;

Η Ελλάδα εδώ και μήνες σέρνεται λόγω της κρίσης ενώ οι διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη για να ξεκλειδώσουν τα 7,2 δισεκ. ευρώ δεν προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς αναφέρει το Business insider.

Καταγράφεται μικρός συμβιβασμός σε ορισμένα μεγάλα ζητήματα, όπως η ρύθμιση της αγοράς εργασίας, οι συντάξεις και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Θεωρητικά ο κίνδυνος χρεοκοπίας έχει αυξηθεί δραματικά.

Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι το εξής:

Πότε η Ελλάδα πραγματικά θα ξεμείνει από μετρητά;

Ας δούμε την πορεία των εξελίξεων:

Αρχικά πολλοί ανησυχούσαν για την πληρωμή στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου αλλά πραγματοποιήθηκε κανονικά.

Σύμφωνα με την HSBC η 12η Μαΐου όπου η Ελλάδα θα πληρώσει τα 764 εκατ στο ΔΝΤ θα μπορούσε να είναι η ημερομηνία κρίσεως, ωστόσο μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να πάρει τα διαθέσιμα των ταμείων και οργανισμών προφανώς η Ελλάδα έχει κερδίσει χρόνο….

Οι αναλυτές φαίνεται να έχουν αλλάξει άποψη και να θεωρούν ότι Η Ελλάδα φθάνει έως τα τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου.

Η Credit Suisse είναι πεπεισμένη ότι η Ελλάδα διαθέτει ρευστότητα που φθάνει έως τα τέλη Ιουνίου.
Η Ελλάδα έχει δείξει σαφή ανθεκτικότητα τους τελευταίους μήνες, δεδομένου παρ΄ ότι τους τελευταίους 8 μήνες δεν έχουν καταβληθεί νέα κεφάλαια.

Με βάση τους υπολογισμούς της Credit Suisse, η Ελλάδα μπορεί ακόμα να επιβιώσει έως τα μέσα Ιουλίου.

Με βάση την Bank of America το ελληνικό δράμα θα μπορούσε εύκολα να φθάσει μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Ωστόσο, είναι δύσκολο να προβλεφθεί τι θα συμβαίνει μετά τον Ιούλιο, λόγω των πληρωμών στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Η Oxford Economics εκτιμάει ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία είναι πιθανό η Ελλάδα να μην μπορεί να πληρώσει κάποια δόση τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, αλλά θα μπορούσε αυτό να συμβεί ακόμη και τον Μάιο, ή το αργότερο τον Αύγουστο.

Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ φαίνεται πρόθυμη να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες με το ELA.

Με βάση την BNP Paribas η Ελλάδα έχει σοβαρές αποπληρωμές ομολόγων 20 Ιουλίου και 20 Αυγούστου στην ΕΚΤ άρα τότε είναι η κρίσιμη περίοδος για την Ελλάδα.

Η Citigroup προβλέπει ότι τα διαθέσιμα της Ελλάδος φθάνουν έως τα τέλη Ιουνίου.

Μάλιστα η Citigroup αναφέρει ότι αν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να λάβει κάποια χρήματα από το ταμείο διάσωσης ή με άλλους τρόπους, πιθανότατα θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις του ΔΝΤ αξίας 1,7 δισ τον Ιούνιο.

Με βάση την UBS «είναι αμφίβολο αν οι προσπάθειες της Ελλάδος επαρκούν για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του Μαΐου και ειδικά του Ιουνίου.

Κατά την UBS η Ελλάδα είναι αδύνατο να καλύψει τις πληρωμές ομολόγων προς την ΕΚΤ ύψους 6,5 δισεκ. ευρώ χωρίς συμφωνία.

Κατά την UBS η Ελλάδα θα πληρώσει τις υποχρεώσεις στις 12 Μαΐου στο ΔΝΤ και εν συνεχεία θα επιδιώξει συμφωνία.

Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι ο στόχος, από την απόφαση της κυβέρνησης να συγκεντρώσει τα διαθέσιμα των ταμείων και οργανισμών στόχος είναι 1,5 με 2 δισεκ. ενώ έχει συγκεντρώσει έως τώρα 500 εκατ.

Το Bruegel είχε αναφέρει τον Σεπτέμβριο του 2014 η Ελλάδα είχε το έβδομο μεγαλύτερη δομή περιουσιακών στοιχείων μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ πάντα σε σχέση με το ΑΕΠ της κάθε χώρας.
Αυτό τι σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητες να βρει διαθέσιμα από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Τι υποστηρίζει η Commerzbank;

Δεν είναι σίγουρο ότι τα ταμεία της ελληνικής κυβέρνησης είναι τόσο άδεια όσο πιστεύεται, εκτιμά η Commerzbank στη σημερινή της ανάλυση, στην οποία εκτιμά ότι μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και πιστωτών είναι αδύνατο να έλθει πριν τον Ιούνιο.

Σε 45 σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο «How much Greece is in spreads?» (πόσο είναι η Ελλάδα στα spreads), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Commerzbank επιβεβαιώνει ότι μείωση των spreads των ελληνικών ομολόγων είναι απίθανο να έλθει πριν οριστικοποιηθεί η συμφωνία. 

Η γερμανική τράπεζα, ωστόσο, εκτός του ότι θεωρεί ότι το ελληνικό ζήτημα θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των αγορών τις επόμενες εβδομάδες, προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τις εξελίξεις, πίσω από ένα θολό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για τη χώρα.

Σύμφωνα με την ίδια, τα ταμεία της ελληνικής κυβέρνησης, πιθανότατα, να μην είναι τόσο άδεια όσο έχει αφεθεί να εννοείται.

Εδώ και εβδομάδες έχουμε ακούσει από τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών να λέει ότι τα ταμεία της κυβέρνησης είναι άδεια.

Αλλά μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση έχει τιμήσει όλες τις υποχρεώσεις πληρωμής της.

Η χώρα έχει ακόμη αποπληρώσει τη δόση των 448 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στις 9 Απριλίου.

Στην πραγματικότητα, η κατάσταση του προϋπολογισμού βελτιώθηκε σημαντικά το Μάρτιο.

Ενώ τα έσοδα του Ιανουαρίου ήταν σχεδόν 1 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το προβλεπόμενο στον προϋπολογισμό, τα έσοδα του Μαρτίου ήταν κατά 1 δισ. ευρώ υψηλότερα από ό,τι του στόχου.

Αυτή η εξέλιξη των φορολογικών εσόδων οφείλεται εν μέρει στα κίνητρα που έδωσε η κυβέρνηση στους φορολογούμενους που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα οποία πιθανόν να συνεχίζουν να επιδρούν θετικά τους επόμενους μήνες.

Εκτός της ανόδου των φορολογικών εσόδων, η κεντρική κυβέρνηση ξόδεψε λιγότερα ό, τι προβλεπόταν το Μάρτιο.

Συνολικά, το πρωτογενές ισοζύγιο, έδειξε πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Μπορούμε τώρα να υποθέσουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της μέχρι τον Ιούνιο.

Ενώ τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να υποχωρούν το Μάιο, εξαιτίας εποχιακών παραγόντων, η κυβέρνηση μπορεί ταυτόχρονα να περιορίσει τις δαπάνες της στα απολύτως απαραίτητα και να μην πληρώσει μερικούς λογαριασμούς.

Επίσης, αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση ζήτησε από τους δημόσιους φορείς να μεταφέρουν τα ρευστά διαθέσιμά τους σε λογαριασμό στην κεντρική τράπεζα, ώστε να τεθούν στη διάθεση του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα εμ τις εκτιμήσεις, αυτό θα ενισχύσει τη ρευστότητα της κεντρικής κυβέρνησης περίπου κατά 1,2-2 δισ. ευρώ, εξασφαλίζοντας τις πληρωμές των δανείων προς το ΔΝΤ, ύψους 747 εκατ. ευρώ στις 12 Μαΐου.

Σημειώνεται εδώ ότι μετά κανένα δάνειο δεν λήγει πριν από τον Ιούνιο.

Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα και το Eurogroup έχουν περιθώρια μέχρι τον Ιούνιο να συμφωνήσουν σε ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης.
Μια λύση δύσκολα μπορεί να αναμένεται πριν από τότε, καθώς η λίστα μεταρρυθμίσεων που πρέπει να παρουσιάσει η Ελλάδα ακόμα δεν έχει λάβει την έγκριση της νομισματικής ένωσης.

Έτσι, η απόφαση για εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ θα μπορούσε πιθανότατα να γίνει μόνο τον Ιούνιο, όταν το τρέχον πρόγραμμα λήγει.

Οι υποχρεώσεις της Ελλάδος σε πληρωμές

Είναι απίθανο οι εταίροι να αποφασίσουν ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Η Commerzbank αναφέρεται και στην προσπάθεια των τραπεζών να τα καταφέρουν σε ένα περιβάλλον απουσίας της ρευστότητας, με μόνο την ΕΚΤ να μπορεί να συνεχίσει να παρέχει τη στήριξη της μέσω του μηχανισμού ELA.

Αλλά αν η Ελλάδα δεν δεχτεί να δεσμευτεί στους όρους για τη χορήγηση των δανείων στήριξης, δεν θα παρασχεθούν περισσότερα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Μπορεί μια bad bank να είναι λύση;

Μια πιο εκτεταμένη λύση θα ήταν ο διαχωρισμός των ελληνικών τραπεζών σε καλές τράπεζες, οι οποίες θα εξακολουθούν να λαμβάνουν στήριξη μέσω ELA, και σε κακές τράπεζες, οι οποίες θα τεθούν υπό εκκαθάριση.

Για να πετύχει ο διαχωρισμός θα πρέπει τα περισσότερα στοιχεία του παθητικού να μετατοπιστούν προς τις κακές τράπεζες.

Πιθανόν να μην υπάρχει κανένας τρόπος να αποφευχθεί η κατανομή των υποχρεώσεων του ELA στις κακές τράπεζες, εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει μεγάλες απώλειες στην ελληνική κεντρική τράπεζα.
Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ πιθανόν δύσκολα θα συμφωνήσουν σε μια τέτοια λύση, καταλήγει η Commerzbank.

Δεν υπάρχουν σχόλια: