Σάββατο, 11 Απριλίου 2015

Μια "ιδέα" υπέρβασης που πέφτει στο τραπέζι

Του Γ. Αγγέλη

Καθώς το χρονικό περιθώριο της διαπραγμάτευσης για την συμφωνία-γέφυρα εξαντλείται την επόμενη εβδομάδα, χωρίς να έχει διαφανεί συγκεκριμένος ορίζοντας επιτυχίας, κάποιες νέες ιδέες αρχίζουν να μπαίνουν στο τραπέζι σαν εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση αποτυχίας να καταγραφεί συμφωνία μέχρι τα τέλη του Απριλίου. 

Η «ιδέα» είναι οτι αν η συμφωνία-γέφυρα φανεί ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί, τότε να επιχειρηθεί μία υπέρβασή της. Πώς; Με την κατ΄ευθείαν προσπάθεια επίσπευσης της "αναπτυξιακής" συμφωνίας-πακέτο του Ιουνίου, στην οποία θα πρέπει να ενσωματωθούν τα όποια στοιχεία συμφωνίας έχουν μέχρι τώρα εντοπισθεί στην τρέχουσα διαπραγμάτευση με τους "θεσμούς". 

Με άλλα λόγια, αν φανεί οτι η τρέχουσα διαπραγμάτευση είναι αδύνατο να καταλήξει σε συμφωνία, τότε να παρακαμφθεί και να ενσωματωθεί στη μεγάλη διαπραγμάτευση που θα αφορά στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί ότι θα συνταχθεί τον Ιούνιο. 

Η άποψη αυτή έχει κερδίσει έδαφος σε ορισμένα στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου, ιδιαίτερα μετά την ανάδυση των αντιρρήσεων του ΔΝΤ όσον αφορά την μετάθεση της συζήτησης για το εργασιακό και το ασφαλιστικό. Όπως υποστηρίζεται αρμοδίως το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών και ιδιαίτερα η Κομισιόν έχει εμφανισθεί θετική σε μία συμφωνία 5-6 σημείων στα οποία και η ελληνική πλευρά φαίνεται διατεθημένη να συναινέσει -και στα οποία η ΕΚΤ κρατά στάση αναμονής- αλλά τα οποία δεν... φτάνουν για τον κ. Γκογιάλ, του οποίου οι εντολές εμπεριέχουν συμφωνία και για το ασφαλιστικό. 

Το γεγονός μάλιστα ότι η κα Λαγκάρντ με δηλώσεις της φρόντισε να φέρει το ασφαλιστικό στο κέντρο της προσοχής της δημόσιας συζήτησης επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η επιμονή του κ. Γκογιάλ στο σημείο αυτό δεν είναι προσωπική στάση, αλλά το πλαίσιο της πλατφόρμας που έχει εντολή να προωθήσει... 

Αν η συζητήση συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, ακόμα και αν η ευρωπαϊκή πλευρά εμφανισθεί με μικρότερες απαιτήσεις για συμφωνία, θα είναι δύσκολο να υπάρξει αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή, όπως υποστηρίζεται από τους "εμπνευστές" της ιδέας επίσπευσης της συμφωνίας του Ιουνίου, το προτεινόμενο σενάριο ίσως να είναι και η μοναδική διέξοδος για να μην υπάρξει άμεση ρήξη. 

Στην περίπτωση αυτή, δηλαδή της επισπευσης της συμφωνίας του Ιουνίου, τα σημεία που έχει υπάρξει συμφωνία θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για τη συνέχεια και τα σημεία ασυμφωνίας, όπως για παράδειγμα το ασφαλιστικό και το εργασιακό, θα ενσωματωθούν στα θέματα της συνολικής διαπραγμάτευσης για το μεγάλο "πακέτο" του μεσοπρόθεσμου "αναπτυξιακού" προγράμματος. 

Κάποιες προσπάθειες πάντως ολοκλήρωσης της συμφωνίας στα προβλεπόμενα όρια του Απριλίου θα επιχειρηθεί να γίνουν στο πλαίσιο των επαφών στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον, την ερχόμενη εβδομάδα. Κατά πως φαίνεται όμως, τόσο η ευρωπαϊκή πλευρά, όσο και το ΔΝΤ, δεν προβλέπουν σημαντικές παρεμβάσεις στη διαδικασία διαπραγματεύσεων μέσω των επαφών στην Εαρινή Σύνοδο, στην οποία θα παραβρίσκεται ο κ. Βαρουφάκης (θα μιλήσει με τον κ. Σόιμπλε σε ενα πάνελ), αλλά δεν έχουν ακόμα τουλάχιστον γίνει γνωστές οι ομιλίες του διοικητή της ΤτΕ κ. Στουρνάρα. 


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: