Τετάρτη, 1 Απριλίου 2015

«Άνοιγμα» Τσίπρα προς την Ανατολή! Τι θα ζητήσει από τον Πούτιν

Μεγάλο άνοιγμα προς τη Ρωσία φαίνεται πως κάνει η ελληνική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να βρει εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς γίνονται όλο και πιο… πολύπλοκες καθώς η θηλιά της έλλειψης ρευστότητας σφίγγει όλο και περισσότερο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ο Αλέξης Τσίπρας επίσπευσε κατά ένα μήνα το ταξίδι του στη Μόσχα, όπου τελικά θα πάει στις 8 Απριλίου και όχι στις 9 Μαΐου όως αναμενόταν αρχικά. Εκεί θα συναντηθεί και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και παρ” όλο που η ατζέντα δεν έχει καθοριστεί πλήρως, το πιο πιθανό είναι ότι θα συζητηθούν το
οικονομικό, το ενεργειακό αλλά και η σύσφιξη σχέσεων. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στο ρωσικό πρακτορείο TASS αναφέρθηκε στη δυνατότητα γεφύρωσης των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας σε ένα νέο επίπεδο. «Μπορούμε να έχουμε μια ουσιαστική συνεργασία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξάγει τα αγροτικά της προϊόντα στη Ρωσική Ομοσπονδία» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην ενέργεια, οι Ρώσοι έχουν ήδη μιλήσει για την κατασκευή ενός αγωγού έτσι ώστε η Ε.Ε. να λαμβάνει το ρωσικό φυσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ ο Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει επανειλημμένα πως ναι μεν η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά έχει και μία συνεργασία με τη Ρωσία που είναι αποφασισμένη να τη διατηρήσει.

Ο ρόλος του Νίκου Κοτζιά

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η επιλογή του Νίκου Κοτζιά ως επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών σηματοδοτεί αυτή την αλλαγή θέσης της Ελλάδας, καθώς ο καθηγητής του Παντείου είχε δημιουργήσει και μεταπτυχιακό πρόγραμμα για την παγκόσμια οικονομική ένωση των BRICS, όπου η Ρωσία έχει ηγετικό ρόλο.

Ωστόσο, γεωπολιτική στροφή στη Ρωσία θέλουν και οι κυβερνητικοί εταίροι των ΑΝΕΛ. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ -το οποίο συμμετέχει στη νέα ελληνική κυβέρνηση- Γαβριήλ Αβραμίδης σε μια συνέντευξη με το πρακτορείο TASS εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει μια γεωπολιτική στροφή προς τη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Δεν είναι σύμπτωση ότι ο αρχηγός του κόμματος Πάνος Καμμένος στις 15 Ιανουαρίου επισκέφτηκε τη Μόσχα και είχε συναντήσεις εκεί με εκπροσώπους του κυβερνώντος κόμματος, μεταξύ των οποίων ήταν και ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας Αλεξέι Πουσκόφ».

Δυσφορία στις Βρυξέλλες

Ωστόσο, τα ελληνικά ανοίγματα προς τη Ρωσία έχουν προκαλέσει έντονη δυσφορία στους Ευρωπαίους εταίρους. Πρόσφατα, άλλωστε, η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung είχε επισημάνει «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις ακόμη κι αν δεν συνάδει με την ιδεολογία της. Εκείνο πάντως που δεν μπορεί να κάνει είναι για πολιτικούς λόγους να προτιμήσει οποιονδήποτε προσφέρεται να δώσει χρήματα, απ” όπου κι αν προέρχεται. Η Αθήνα δεν θα έκανε σε κανέναν καλό εάν έκοβε τους δεσμούς με την Ευρώπη».

Παράλληλα, η αρθρογράφος αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Κύπρου επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Από ένα άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ, την Κύπρο, που το 2011 πήρε δάνειο ενός δισεκατομμυρίου από τη Μόσχα, η Αθήνα έμαθε πως η Ρωσία ως οικονομικός εταίρος είναι μάλλον… τσιγκούνης και θέτει πιο σκληρές προϋποθέσεις από την ΕΕ και το ΔΝΤ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: