Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015

156 νησιά του Αιγαίου "υπό ελληνική κατοχή" λένε τώρα οι Τούρκοι!

Σύμφωνα με δημοσίευμα, στην ιστοσελίδα του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού Odatv,156 νησιά έχει υπό κατοχή η Ελλάδα στο Αιγαίο και συνεπώς η Τουρκία τα διεκδικεί.

Το δημοσίευμα έρχεται ως συνέχεια συζήτησης στην τουρκική Βουλή προ μερικών εβδομάδων όπου είχε τεθεί θέμα – από αντιπολίτευση και κυβέρνηση- για…16 νησιά, ως συνεχεία βέβαια άλλων, παλιότερων, αναφορών για 100 ή και περισσότερα νησιά. Τώρα η πλέον φρέσκια εκδοχή μιλάει για 156, εξ ού και ο τίτλος «Υπό κατοχή είναι όχι 16 νησιά, αλλά 156».

Στο δημοσίευμα μάλιστα αναφέρει ότι τα εν λόγω νησιά ειναι υπό ελληνική κατοχή από το 2004 μέχρι σήμερα.

Και εστιάζει στο Αγαθονήσι- νησί που είχε παλιότερα »βάλει στόχο» ένας γραφικός εθνικιστής βουλευτής. Το χαρακτηρίζει ως ένα από τα σημαντικότερα των 156 και ειναι, λέει, εντός των ορίων του νομού του Αϊντίν.

Τα βάζουν με την… Frontex και την …Λετονία

Το ευφάνταστο δημοσίευμα λέει ότι στην κατάληψη των νησιών υπήρξε συνεργασία όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ταυτόχρονα και της ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνόρων Frontex μαζί με τη Λετονία.

Για το θέμα αυτό, το κόμμα Vatan έστειλε – λέει- προειδοποιητικές επιστολές τόσο στην… Πρεσβεία της Λετονίας στην Άγκυρα και προς την ΕΕ.

Το παραμύθι διανθίζεται και με επίκληση ανύπαρκτων και ανιστόρητων »στοιχείων»όπως -λέει- τον υπ’ αριθμ. 2 Χάρτη, που συμπεριελήφθη επιπροσθέτως στο 15ο άρθρο της Συνθήκης της Λωζάνης, φαίνονται με »κόκκινη γραμμή» τα ονόματα των 14 νησιών που δόθηκαν στην Ιταλία και δεν υπάρχει το Αγαθονήσι.

Υποστηρίζουν ότι σκάφη του Λιμενικού της Λετονίας και της Ελλάδας… ασκούν καθήκοντα γύρω από το Αγαθονήσι χωρίς, λέει, να στηρίζονται σε κάποια νομοθεσία.

Επικαλείται δε το δημοσίευμα εντελώς επιλεκτικά εναν βρετανικό χάρτη του 1951 και έναν αμερικανικό χάρτη του 1957 που φαίνεται ότι τάχα μου το Αγαθονήσι ανήκει στην τουρκική Δημοκρατία. Ακόμα επικαλείται κάποιους ανώνυμους ειδικούς που λένε πως η Ελλάδα, η ΕΕ και η Λετονία παραβιάζουν τις αρχές του «απαραβίαστου των συνόρων» και του «σεβασμού στην εδαφική ακεραιότητα των κρατών» της Τελικής πράξης του Ελσίνκι.

Να θυμίσουμε ότι ο Εκπρόσωπος του ΥπΕξ, κ Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, με τις οποίες αμφισβήτησε την κυριαρχία της Ελλάδας για τα 16 ελληνικά νησιά, είχε δηλώσει τα εξής:

«Ουδεμία αμφισβήτηση και ουδέν σημείο αμφιβολίας υφίσταται σχετικά με το καθεστώς οποιουδήποτε νησιού ή νησίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε, η διεθνής νομιμότητα είναι από τις βάσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού και δεν μεταβάλλεται ούτε με προθέσεις παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου ούτε με μονομερείς δηλώσεις ή ενέργειες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: