Τετάρτη, 15 Απριλίου 2015

Οι 11 ημερομηνίες-σταθμοί της κυβέρνησης που κρίνουν το μέλλον της χώρας

Το σημερινό αδιέξοδο μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, ακόμα και αν λυθεί δεν σημαίνει ότι δεν θα επανεμφανιστεί και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι. Και αυτό γιατί η δόση των 7,2 δισ. ευρώ επαρκεί μόνο για τις υποχρεώσεις του διμήνου Μαΐου – Ιουνίου.

Συνολικά οι υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους δανειστές ανέρχονται στα 23 δισ. ευρώ από τώρα ως το τέλος Αυγούστου, που είναι το κρίσιμο διάστημα για το μέλλον της χώρας. Σε αυτές περιλαμβάνονται και οι προγραμματισμένες εξοφλήσεις εντόκων γραμματίων, οι οποίες αν θεωρηθεί ότι θα καλυφθούν με νέες εκδόσεις γραμματίων και εξαιρεθούν από το γενικό σύνολο τότε οι υποχρεώσεις που δεν είναι διασφαλισμένη η εξόφληση τους διαμορφώνονται στα 12 δισ. ευρώ.

Κάτι που σημαίνει ότι το ποσό αυτό δεν μπορεί να καλυφθεί χωρίς την εκταμίευση των δόσεων που εκκρεμούν από τους δανειστές.

Οι ημερομηνίες σταθμοί έχουν ως εξής:

*17 Απριλίου – Η Ελλάδα πρέπει να μετακυλίσει πάνω από 1 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια

*24 Απριλίου – Κρίσιμο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας

*30 Απριλίου – Λήγει η προθεσμία για συμφωνία με τους θεσμούς όπως είχε αποφασιστεί στις 20 Φεβρουαρίου

*8 Μαΐου – Η Ελλάδα πρέπει να μετακυλίσει πάνω από 1,4 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια

*12 Μαΐου – Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ περίπου 763 εκατ. ευρώ

*15 Μαΐου – Η Ελλάδα πρέπει να μετακυλίσει πάνω από 1,4 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια

*5 Ιουνίου – Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ περίπου 305 εκατ. ευρώ

*12 Ιουνίου – Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ περίπου 344 εκατ. ευρώ και να μετακυλίσει πάνω από 3,6 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια

*16 Ιουνίου – Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ περίπου 573 εκατ. ευρώ

*19 Ιουνίου – Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ περίπου 344 εκατ. ευρώ και να μετακυλίσει πάνω από 1,6 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια

*30 Ιουνίου – Λήγει η παράταση για την “Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης”

Ακόμα όμως και στο σενάριο που θέλει μια τμηματική καταβολή των δόσεων των 7,2 δισ. ευρώ και εξυπηρετηθούν όλες οι υποχρεώσεις του διμήνου Μαΐου – Ιουνίου, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Τον Ιούλιο καλείται να εξοφλήσει ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ ύψους 3,4 δισ. ευρώ. Επίσης θα πρέπει να αποπληρωθούν περίπου 900 εκατ. ευρώ σε τόκους και άλλα 418 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ. Επίσης τον Αύγουστο, λήγει ομόλογο που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ ύψους 3,2 δισ. ευρώ ενώ οι τόκοι είναι της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ και οι πληρωμές προς το ΔΝΤ μόλις 163 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: