Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015

Suddeutche Zeitung: Δύο εβδομάδες απομένουν μέχρι την πτώχευση της Ελλάδας

«Δύο εβδομάδες. Τα χρήματα της Αθήνας φτάνουν ως τις 8 Απριλίου. Μια ημέρα αργότερα, στις 9 Απριλίου, η Ελλάδα μπορεί να σπάσει, καθώς θα έχει να πληρώσει 46 εκατομμύρια ευρώ προς το ΔΝΤ, αλλά από πού θα τα βρει; Αυτό είναι ακόμη ασαφές.», αναφέρει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ο ελληνικός τραπεζικός τομέας και το Ελληνικό Δημόσιο επηρεάζουν ο ένας του άλλου το μέλλον. Και τούτο διότι τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατέχουν σημαντικό μέρος των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και είναι από τους λίγους αξιόπιστους χορηγούς της κυβέρνησης, ενώ μέσω των T-bills έχουν αγοράσει σε μεγάλη κλίμακα το βραχυπρόθεσμο κρατικό χρέος».

Η ΕΚΤ αντιλαμβάνεται πως τα χρήματα του ELA χρησιμοποιούνται για άλλους λόγους από αυτούς που θα ήθελε. Γι” αυτό και οι επικριτές του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ κάνουν λόγο για καταχρηστική χρησιμοποίηση των χρημάτων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, αναφέρει το δημοσίευμα, οι ελληνικές τράπεζες υποφέρουν από τις εκροές καταθέσεων, ενώ από τις 11 Φεβρουαρίου οι ελληνικές τράπεζες έχουν σταματήσει να λαμβάνουν φρέσκο χρήμα από την ΕΚΤ μέσω ομολόγων και περιορίζονται στις σταγόνες της έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, ο βρόγχος γύρω από το λαιμό της Ελλάδας σφίγγει ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που ο Ντράγκι δεν αυξάνει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων που ζητάει η Αθήνα. Η απάντηση είναι ότι η Ελλάδα έχει πιάσει το όριο, το έχει εξαντλήσει και επομένως αυτή η απαίτηση δεν μπορεί να εκπληρωθεί από την Φρανκφούρτη.

Τα χτυπήματα είναι απανωτά για την Ελλάδα: η άρνηση να δοθούν τα 1,2 δισεκατομμύρια του ΤΧΣ και οι άμεσες υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ διαμορφώνουν ένα κλίμα ασφυξίας. Τέλος, ενώ οι προβλέψεις του ΔΝΤ για το ύψος του ελληνικού χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ ήταν θετικές, τώρα λόγω των οικονομικών επιδόσεων τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έλεγε πως από το 2020 το χρέος της Ελλάδας σε σχέση με το ΑΕΠ (στο 170% αυτή τη στιγμή), θα ήταν χαμηλότερο από το αντίστοιχο της Ιταλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: