Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015

Handelsblatt: Ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί την ελληνική οικονομία σε ναυάγιο

«Όλα κρέμονται από μια κλωστή», αφού η ερχόμενη εβδομάδα είναι η πλέον καθοριστική για να διαφανεί αν η Ελλάδα θα καταφέρει να αποτρέψει τη χρεοκοπία, ενώ για τους αναλυτές είναι μια ευκαιρία για να διαπιστώσουν αν το «έπος» ανάμεσα στη χώρα και την Ευρωζώνη θα τελειώσει ποτέ.

Ειδικότερα, η Handelsblatt, προχωράει σε μια συνολική ανάλυση-αποτίμηση των μέχρι τώρα δεδομένων της Ελλάδας -κυρίως των οικονομικών- λαμβάνοντας υπόψη τις άμεσες υποχρεώσεις της, το πολιτικό διακύβευμα και τις προθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων. Το συμπέρασμα που βγάζει είναι το προφανές: μια απειλή κρέμεται πάνω από την Αθήνα.

Τα ερωτήματα που θέτει και οι απαντήσεις που δίνει είναι τα παρακάτω:

Αποτίμηση του συνολικού χρέους της Ελλάδας για το 2015

Συνολικά, για το διάστημα Μαρτίου-Δεκεμβρίου, η Ελλάδα έχει να δώσει 19 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αναλογεί στο 10% του ΑΕΠ της. Σε αυτά περιλαμβάνονται πληρωμές δόσεων προς τοΔΝΤ, την ΕΚΤ και ιδιώτες κατόχους τίτλων.

Πόσο διάστημα μπορεί να επιβιώσει η Ελλάδα δίχως χρηματική βοήθεια από το εξωτερικό

Πηγές από την κυβέρνηση αναφέρουν πως τα χρήματα φτάνουν έως τις 20 Απριλίου. Οι πηγές τουReuters κάνουν λόγο για τις 9 Απριλίου. Οι αναλυτές αναφέρουν πως ο Βαρουφάκης χρειάζεται ανά μήνα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες και να εξυπηρετεί το χρέος. Στο μεταξύ, τα φορολογικά έσοδα έχουν σημειώσει μείωση της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ήτοι στο 0,8% του ΑΕΠ. Κατά τον οικονομολόγο της Commerzbank, Κρίστοφερ Βέιλ: «Η Ελλάδα de facto έχει ξεμείνει από χρήματα». Θεωρητικά τον Μάιο η Ελλάδα θα λάμβανε τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ της τελευταίας δόσης του μνημονίου, αλλά αυτό θα γίνει μόνο αν ακολουθήσει αντίστοιχα μέτρα.

Ο αντίκτυπος της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία της Ελλάδας

Το τελευταίο τρίμηνο του 2014 το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 0,4%, τη στιγμή που στις αρχές του έτους εμφάνισε μια αύξηση της τάξης του 0,7%. Το εμπορικό ισοζύγιο παρουσίασε θετικό πρόσημο κατά 1,6%, ενώ σημαντική ήταν και η ενίσχυση μέσω του τουρισμού. Αυτή η θετική προοπτική ανασχέθηκε το 2015, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με τα φορολογικά έσοδα υπήρξε υστέρηση1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Χόλγκερ Σμίντινγκ, λέει:«Δεν έχει υπάρξει άλλη κυβέρνηση που μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να κατάφερε να προκαλέσει τόση ζημιά σε μια χώρα. Μέσα σε λίγες εβδομάδες από τη στιγμή που ανέλαβαν την εξουσία οι λαϊκιστές, η Αθήνα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής».

Άλλες πηγές χρηματοδότησης

Μέχρι τώρα έχει γίνει επιδρομή στα ασφαλιστικά ταμεία και στα αποθεματικά των εταιρειών που ελέγχονται από το κράτος, ενώ έχει γίνει παρακράτηση και των κοινωνικών κονδυλίων προς τους αγρότες. Η επόμενη κίνηση θα ήταν η κυβέρνηση να μειώσει τους μισθούς και να παγώσει τις πληρωμές προς αναδόχους έργων, αλλά αυτό θα έπληττε καίρια το προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιος είναι ο ρόλος που διαδραματίζει η ΕΚΤ

Είναι άκρως σημαντικός. Ο Ντράγκι λέει πως, ήδη, η Ελλάδα έχει λάβει σημαντική χρηματοδότηση μέσω του ELA που μετά τη νέα αύξηση έφτασε στα 71 δισεκατομμύρια ευρώ και απαντάει στις επιθέσεις που του γίνονται για τα ελληνικά ομόλογα: «Όσο δεν ολοκληρώνεται η αναθεώρηση του υπάρχοντος προγράμματος, τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα QE».

Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα ξεμείνει από χρήματα;

Εάν η κυβέρνηση σταματήσει να πληρώνει στο εσωτερικό, τότε το πρόβλημα δεν θα επεκταθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αν αθετήσει, όμως, τις υποχρεώσεις της προς ξένους δανειστές, τότε θα θεωρηθεί διεθνώς χρεοκοπημένη. Οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων θα παραγράψουν το χρέος και αυτό θα έχει άμεση επίπτωση στις ελληνικές τράπεζες. Αυτές θα χρειαστούν ανακεφαλαίωση, επομένως θα μπουν μπροστά οι αμυντικοί μηχανισμοί του ESM. Σύμφωνα με τον Χανς Βέρνερ Σιναυτό θα κοστίσει στους Ευρωπαίους φορολογούμενους -κυρίως στους Γερμανούς – 86 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Ανάσα» με μικρές δόσεις από τα 7,2 δισ. ευρώ

Μόνο αν καταρτίσει μια λίστα μεταρρυθμίσεων που θα γίνει δεκτή από τους πιστωτές. Ακόμη και έτσι, όμως, σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ η δόση των 7,2 δισ. ευρώ πρέπει να καταμεριστεί σε μικρότερες δόσεις που θα δίδονται σταδιακά στην Αθήνα, ανάλογα με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

Πηγή: iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: