Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015

Forbes: Η ελληνική λίστα δεν «περνάει» τις… εξετάσεις των δανειστών

Όλο και πιο πιθανό είναι, σύμφωνα με το Forbes, το… Grexident καθώς η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που έστειλε η ελληνική πλευρά δεν φαίνεται να περνά τις… εξετάσεις των δανειστών.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται στο δημοσίευμα, οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις δεν κρίνονται επαρκείς από τους Θεσμούς. «Το πιθανότερο σενάριο είναι η Ελλάδα να αθετήσει τις υποσχέσεις της και να εξέλθει από το ευρώ όχι βάσει σχεδίου, αλλά ατυχήματος. Και αυτό διότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα καταλήξουν σε συμφωνία. Ο Τσίπρας, ο Βαρουφάκης και οι άλλοι του ΣΥΡΙΖΑ νομίζουν ότι μπορούν να πάρουν περισσότερα από την Τρόικα (όπως την ονομάζει), δηλαδή από τους Γερμανούς, αντί να προσφέρουν κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό, προσφέρουν ότι νομίζουν πως είναι αρκετό – με αποτέλεσμα η προσφορά να υπολείπεται» γράφει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει μη λεπτομερείς τις ελληνικές προτάσεις, κάνοντας λόγο περισσότερο για «φιλοδοξίες» παρά για μεταρρυθμίσεις. «Είναι πιο πολύ φιλοδοξίες ότι θα συλλέξει φόρους με τον α, β ή γ τρόπο. Αυτό είναι αναπόφευκτο, βέβαια, από τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με μια νέα κυβέρνηση που δεν έχει γνώση για τους λεπτομερείς μοχλούς εργασίας της εξουσίας. Αλλά αυτό παραπάει» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι και ορισμένοι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν σχηματίσει την άποψη ότι η Ελλάδα είναι σκόπιμα ασαφής για να κερδίσει περισσότερη χρηματοδότηση, ή ότι «δεν ξέρει τις ταχύτητες με τις οποίες λειτουργεί η διακυβέρνηση μιας χώρας που χρειάζεται να περιορίσει τις δαπάνες και να αυξήσει τα έσοδά της».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να παίζει με τα χρήματα των άλλων λαών

Όπως τονίζει ο δημοσιογράφος η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται την πολιτική πίεση που δέχεται η άλλη πλευρά στο εσωτερικό της και τονίζει ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κέρδισε τις εκλογές αλλά δεν μπορεί παράλληλα να παίζει με τα χρήματα των άλλων λαών. «Ναι, ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε στις εκλογές, η δημοκρατία παίζει το δικό της ρόλο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η ελληνική δημοκρατία μπορεί να παίξει με τα χρήματα των ψηφοφόρων των άλλων κρατών. Δεν έχουμε να κάνουμε πλέον με τη λιτότητα. Αυτό, για τους Γερμανούς φορολογούμενους (και τους άλλους της Ευρωζώνης) ότι θα χάσουν τα χρήματα που δάνεισαν. Είτε η Ελλάδα θα πληρώσει, είτε εκείνοι θα τα χάσουν τα χρήματα. Η ελληνική πλευρά δεν αντιλαμβάνεται την πολιτική πίεση που δέχεται η άλλη πλευρά στο εσωτερικό της από τους δικούς της ψηφοφόρους» γράφει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι σίγουρα κανείς δεν θέλει να συνεχιστεί η άσχημη κατάσταση στην Ελλάδα.

Αλλά, όπως σημειώνει «εδώ δεν έχουμε κάνουμε το οικονομικά σωστό (όπου μπορούμε όλοι να έχουμε υπέροχα επιχειρήματα), αλλά πολιτικά εφικτό. Σίγουρα, κανένας Γερμανός πολιτικός δεν θα επιβιώσει αν πει στους ψηφοφόρους του πως μπορούν δοθούν χρήματα στην Ελλάδα, πριν καν υποσχεθεί πως κάνει μεταρρυθμίσεις».

Στο τέλος, πάντως ο αρθρογράφος καταλήγει στο ότι το αποτέλεσμα θα είναι το Grexit και η επιστροφή στη δραχμή αλλά τονίζει ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει άτακτα, αν και, όσο περνάει ο καιρός η πιθανότητα αυτή πλησιάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: