Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015

Καβάλα: Στη δουλειά το νέο γεωτρύπανο Energean Force

Στον κόλπο της Καβάλας επιστρέφει το πρώτο ελληνικό γεωτρύπανο «Energean Force», αφού ξεκινά το ταξίδι από τη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη όπου έγινε η μετασκευή του, για τον Κόλπο της Καβάλας, όπου θα ξεκινήσει πρόγραμμα γεωτρήσεων με στόχο να αυξηθεί η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου, από τα 2.000 βαρέλια σε 5.000-10.000 βαρέλια.

Πρόκειται για μια επιτυχία της ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών εργάστηκαν 300 εξειδικευμένοι τεχνίτες. Το γεωτρύπανο η εταιρία Energean το προμηθεύτηκε από τη γερμανική KCA Deutag. Τελευταία του αποστολή ήταν στη Δυτική Αφρική.

Το γεωτρύπανο μπορεί να επιχειρήσει σε θαλάσσια βάθη από 13 έως 220 μέτρα και έχει μέγιστο
βάθος γεώτρησης τα 6.700 μέτρα, συνδυαζόμενη με ανυψωτική δύναμη 450 τόνων. Φιλοξενεί μέχρι 116 άτομα προσωπικό και μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται με ταχύτητα ανέμου 40 κόμβους και κατάσταση θάλασσας που παράγει κυματισμό ύψους 2,5 μέτρων.

Αυτό που θα πρέπει να υπενθυμιστεί, είναι ότι με βάση τις εκτιμήσεις της ERC Equipose, τα πιστοποιημένα απολήψιμα αποθέματα στον Κόλπο της Καβάλας υπερβαίνουν τα 30 εκατομμύρια βαρέλια ενώ η περιοχή έχει ήδη παραγάγει 115 εκατ. βαρέλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: