Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015

Πόσο “θέλει” το ΔΝΤ ένα πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα;

του Γ. Αγγέλη

Η “σιωπή” που διατηρεί τελευταία το ΔΝΤ έναντι του ενδεχόμενου μη έγκαιρης αποπληρωμής της δόσης των 448 εκατ. ευρώ σε μία εβδομάδα, δεν μπορεί να αποκρύψει την ανησυχία και τις διεργασίες που γίνονται για το τι θα ακολουθήσει ένα τέτοιο γεγονός.

Ηδη στον ISDA (International Swaps and Derivatives Association) εξετάζεται το κατά πόσο μία αδυναμία πληρωμής της συγκεκριμένης δόσης θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως “πιστωτικό γεγονός” ή όχι και κατά συνέπεια το αν αυτό θα δρομολογούσε εξελίξεις που αφορούν σε ολόκληρο το χρέος, τόσο στο σκέλος των διακρατικών δανείων και τα δάνεια από το EFSF, όσο και σε εκείνα που αφορούν ομολογιακά δάνεια ελεύθερα στην αγορά ή στις Κεντρικές Τράπεζες. 

Σε περίπτωση που μία καθυστέρηση αποπληρωμής οδηγούσε σε “πιστωτικό γεγονός” θα πρέπει να ξεκαθαριστεί σε νομικό επίπεδο το αν θα ενεργοποιηθεί η πληρωμή των CDSs (Credit default Swaps) και σε ποια ομόλογα θα αφορά αυτό.

Μέχρι σήμερα τα σχόλια των αναλυτών δεν δίνουν απάντηση σε αυτό και οι αναφορές στις αναλύσεις των Οίκων Πιστοληπτικής Ικανότητας δεν ξεκαθαρίζουν την εικόνα καθώς η σύνθεση του ελληνικού χρέους είναι πολύ ιδιαίτερη μετά και το PSI. 

Δημοσιεύματα που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αλλά ούτε και διαψευσθεί αρμοδίως, κάνουν πάντως λόγο για την πρόθεση του Ταμείου να διαχειρισθεί το ενδεχόμενο μίας καθυστέρησης αποπληρωμής σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση, αν μέχρι την 9η Απριλίου που λήγει ο χρόνος αποπληρωμής της δόσης, το ελληνικό δημόσιο δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει την εξυπηρέτησή της. Για το θέμα αυτό πάντως δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση ούτε από την πλευρά του ΔΝΤ ούτε από την πλευρά της Κυβέρνησης. 

Να σημειωθεί πάντως ότι από τότε που έχει εκταμιευθεί η τελευταία δόση του δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος και στο διάστημα αυτό οι κυβερνήσεις συνέχιζαν να αποπληρώνουν το δάνειο, μειώνοντας έτσι το υπόλοιπο του χρέους. 

Σε κάθε περίπτωση όπως προκύπτει από την διαδικασία αξιολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη υπάρχει πραγματική δυσκολία στο να εξασφαλισθούν έγκαιρα οι προϋποθέσεις που έχει θέσει το Eurogroup, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την σταδιακή απελευθέρωση της εκταμίευσης πόρων από την πλευρά της Ευρωζώνης, είτε αυτό αφορά στα 1,9 δισ. ευρώ από τις επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα είτε από το υπόλοιπο της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ. Χωρίς τις δόσεις αυτές πάντως δεν προκύπτουν άλλες πηγές για την ομαλή εξυπηρέτηση του χρέους μέσα στον Απρίλιο.

Το γεγονός της μεσολάβησης των αργιών του καθολικού Πάσχα καθιστά το χρονοδιάγραμμα ακόμα πιό ασφυκτικό. 
Βέβαια, όπως παρατηρούν κοινοτικοί αξιωματούχοι, το πρόβλημα για την Ελλάδα πέραν της δόσης προς το ΔΝΤ σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα επεκτείνεται και στις αναχρηματοδοτήσεις των εντόκων γραμματίων που λήγουν στα μέσα του μήνα. 

Στις εκδόσεις αυτές συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ υπάρχει ένα “κομμάτι” 700 περίπου εκατ. ευρώ που αφορά σε ξένες τράπεζες οι οποίες δεν πρόκειται να το αναχρηματοδοτήσουν με την εκ νέου συμμετοχή τους, πράγμα που σημαίνει οτι θα πρέπει να αποπληρωθεί σε ρευστό και το ποσό αυτό πέραν εκείνου προς το ΔΝΤ.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: