Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015

Με πακέτο μέτρων 3-3,5 δισ. ευρώ σήμερα το Brussels Group

Της Δήμητρας Καδδά 

Πακέτο μέτρων ύφους 3 δις - 3,5 δις ευρώ παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση στον στίβο της πολιτικής διαπραγμάτευσης του Brussels Group. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η διενέργεια Eurogroup έως την προσεχή Τετάρτη (σ.σ. μετά αρχίζουν σταδιακά οι αργίες για το Καθολικό Πάσχα), με στόχο την ταχύτερη δυνατή χρηματοδοτική στήριξη προς τα κρατικά ταμεία που βρίσκονται στο «κόκκινο». 

Ωστόσο, αβέβαιο θεωρούν ότι είναι προς το παρόν ένα Eurogroup μέσα στην επόμενη εβδομάδα κοινοτικές πηγές με τις οποίες μίλησε το Capital.gr. Εκτιμούν ότι ακόμη η διαδικασία «βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και απαιτούνται πρόσθετα βήματα». 

Στο ίδιο μήκος κύματος, κοινοτικοί παράγοντες χαρακτήρισαν χθες τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες «θετικό σήμα που δείχνει πρόοδο με εποικοδομητικό τρόπο», αλλά σημείωσαν ότι «απομένει πολλή δουλειά ακόμη». 

Από την πλευρά τους πηγές του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, με μέτρα για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ φέτος και με ρυθμό ανάπτυξης πολύ πιο χαμηλό (1,4%, έναντι αρχικού στόχου 2,9%). Κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν επίσης να σταλεί και πρόσθετο «πακέτο», ενώ γίνεται λόγος για ένα πρώτο πακέτο 18 μέτρων. 

Σύγκρουση 

Όλα αυτά στον αντίποδα της κορύφωσης των ανοικτών πλέον θέσεων για σύγκρουση, όπως αποτυπώθηκαν από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη στο σημερινό Κεφάλαιο, αλλά και των οξυνόμενων ενδοκυβερνητικών εντάσεων.

Τα διαθέσιμα 

Η μεγαλύτερη πίεση που δέχεται η κυβέρνηση προέρχεται από τα διαθέσιμα, με πρώτο μεγάλο διακύβευα την πληρωμή συντάξεων από την Δευτέρα και επόμενο «σταθμό» την αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου (448 εκατ ευρώ). Επιχειρείται το ποσό να καλυφθεί από την ρευστοποίηση διαθεσίμων σε ΔΕΚΟ, ταμεία, φορείς του δημοσίου κάθε είδους.

Χθες, σε ανεπίσημο κυβερνητικό σημείωμα αναφέρεται ότι η κυβέρνηση "έκανε απολύτως σαφές σε όλα τα επίπεδα της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014. Η χώρα έχει να εισπράξει δόση από Κομισιόν ή ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014, παρόλα αυτά εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της". Πάντως η κυβέρνηση σε διεκρίνιση που ήρθε αργότερα ανέφερε ότι η συγκεκριμένη τοποθέτηση «αποτελεί καταγραφή της πορείας της διαπραγμάτευσης και το επίμαχο σημείο δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να επαναλαμβάνει σημείο της επιστολής του Πρωθυπουργού προς τους ηγέτες της ευρωζώνης. Αφορά, λοιπόν, το ιστορικό της διαπραγμάτευσης και δεν προσθέτει τίποτα καινούριο. Συνεπώς ότι το Μαξίμου ανακοινώνει στάση πληρωμών (!) μόνο σε σενάριο φαντασίας μπορεί να στηριχτεί».

Η διαπραγμάτευση 

Στις Βρυξέλλες έφτασαν χθες οι εκπρόσωποι Ελλάδας και θεσμών και από σήμερα συνεδριάζει το Brussels Group. Κυβερνητικές πηγές αναφέρθηκαν χθες σε «μη υφεσιακά» μέτρα που θα φέρουν πρόσθετα έσοδα 3 δισ. ευρώ τα οποία περιλαμβάνονται στην λίστα που θα βρεθεί στο τραπέζι του Brussels Group. Τα έσοδα «δεν προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ» διευκρίνησαν οι ίδιες πηγές. Αναφέρθηκαν σε επεξεργασμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα με μεταρρυθμίσεις και δράσεις που «για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους "συνήθεις υπόπτους", αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες». 

Από πηγές του ΥΠΟΙΚ διευκρινίστηκε ότι θα ξεκινήσει μία επαφή που θα συνεχιστεί έως την Δευτέρα, όπου αναμένεται να "κλειδώσουν" οι προτάσεις. 

Έξωθεν πιέσεις 

Για πιθανότητα η Ελλάδα να αναγκαστεί να εισάγει εναλλακτικό μέσο πληρωμής, παράλληλα με το ευρώ, προκειμένου να καλύψει ορισμένα εγχώρια έξοδα σε περίπτωση που δεν διασφαλιστεί σύντομα συμφωνία με τους εταίρους έκαναν λόγο στο Reuters αξιωματούχοι της Ευρωζώνης

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μαρδας ανέφερε στους στους Financial Times ότι θα πληρωθούν κανονικά οι συντάξεις καιαπέρριψε ως «απολύτως αβάσιμες» τις εικασίες ότι η κυβέρνηση που αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας θα χρειαστεί να εκδόσει IOUs ύψους 1,7 δις. ευρώ για να καλύψει μέρος του «λογαριασμού».


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: