Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015

Les Echos: «Άνοιγμα» Νουαγιέ για πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Ο κ. Νουαγιέ υπενθυμίζει επίσης, ότι το ελληνικό  χρέος  είναι
 κατά το μεγαλύτερο μέρος του στα  χέρια  των  δημόσιων
 πιστωτών, ενώ οι ιδιωτικές τράπεζες έχουν  από καιρό
 απαλλαγεί από το σημαντικότερο  μέρος των ελληνικών ομολόγων.
Τη θέση του Κριστιάν Νουαγιέ, διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, ο οποίος με συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt τάσσεται υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζει στο σημερινό της φύλλο η οικονομική εφημερίδα Les Echos.

Στο σχετικό δημοσίευμα επισημαίνεται πως πρόκειται για «την πρώτη χειρονομία ανοίγματος» λίγες μέρες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα. «Μπορεί η καγκελάριος» λέει η συντάκτης, «να μην έχει δείξει ιδιαίτερο ενθουσιασμό στην ιδέα τού να διαπραγματευθεί με την Αθήνα (...) ο διοικητής όμως της Τράπεζας της Γαλλίας επιδεικνύει μια τάση μεγαλύτερης συμπάθειας».

Το δημοσίευμα παραθέτει τη σχετική δήλωση του Κριστιάν Νουαγιέ στη γερμανική εφημερίδα: «Κάθε αναδιάρθρωση χρέους κοστίζει σε επίπεδο εμπιστοσύνης. Πρόκειται για την έσχατη λύση
στην οποία καταφεύγουμε όταν οι σχέσεις ανάμεσα σε πιστωτές και δανειζόμενους είναι καλές. Στην προκειμένη περίπτωση, μπορούμε να θέσουμε το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος των εξοφλήσεων».

Ο κ. Νουαγιέ υπενθυμίζει επίσης, ότι το ελληνικό χρέος είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του στα χέρια των δημόσιων πιστωτών, ενώ οι ιδιωτικές τράπεζες έχουν από καιρό απαλλαγεί από το σημαντικότερο μέρος των ελληνικών ομολόγων.

Δίνοντας την εικόνα του καταμερισμού του ελληνικού χρέους, η αρθρογράφος εξηγεί ότι τα ευρωπαϊκά κράτη κατέχουν 52,9 δισ. ευρώ σε διμερείς πιστώσεις, 141,8 δισ. ευρώ μέσω του ΕΤΧΣ, 35,4 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ και 27 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Υπογραμμίζει, ότι «δεν είναι όλοι αυτοί οι δημόσιοι πιστωτές, που καλούνται να συμμετέχουν σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους». Σύμφωνα με την συντάκτη, «ο Γάλλος κυβερνήτης ξέχασε να διευκρινίσει ότι η ΕΚΤ δεν σκοπεύει να συμμετάσχει» (στην αναδιάρθρωση).

Επ' αυτού αναφέρεται στην, πριν από μερικές μέρες, συνέντευξη του Μπενουά Κερέ, μέλους του διευθυντηρίου της ΕΚΤ στην γαλλική τηλεόραση «FRANCE24», όπου δήλωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να συμπεριληφθεί το ελληνικό χρέος που κατέχει η ΕΚΤ από το 2010, στην όποια πιθανή επιχείρηση αναδιάρθρωσης, καθ' ότι οι Συνθήκες είναι ξεκάθαρες επ' αυτού».

«Απομένει επομένως στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στο ΔΝΤ να κάνουν νέες προσπάθειες, που ήδη έχουν αποδεχθεί τη μείωση των επιτοκίων, την επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης και τη σύσταση μορατόριουμ 10 χρόνων για τους τόκους που θα κατατίθενται στο ΕΤΧΣ», καταλήγει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: