Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015

Διαβάστε μερικές αλήθειες για το ευρώ και το GREXIT και πόσα έχασαν όσοι έχουν ευρώ

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός 

ΑΛΗΘΕΙΑ Νο1

Το ευρώ είναι ένα σκληρό νόμισμα, που όμως μέσα σε ένα μήνα περίπου έχασε το 30% της αξίας του και σήμερα μιλάμε για αναλογία 1 προς 1 με το δολάριο. Με την ουσιώδη διαφορά όμως ότι η άλλη πλευρά του Ατλαντικού κάθε μήνα κόβει και νέο νόμισμα που διοχετεύει ασύστολα στην αγορά. Από αυτήν την πτώση και σε συνδυασμό με την πτώση στο κόστος των καυσίμων, έχουν επωφεληθεί κράτη με οικονομικά προβλήματα, όπως η χώρα μας, μιας και μπορούν πλέον να εξάγουν σε χαμηλότερες τιμές αναφοράς. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τη Γερμανία, που είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική χώρα που πραγματικά χάνει δισεκατομμύρια.

ΑΛΗΘΕΙΑ Νο2

Όσο και να χτυπιούνται η Μέρκελ και τα σκυλάκια της, εντός και εκτός Ελλάδας, έξοδος από το
ευρώ δεν προβλέπεται, εάν δεν το επιθυμεί η ίδια η χώρα (ρητή πρόβλεψη στη συνθήκη της Λισαβόνας). Το αν μας συμφέρει μια έξοδος είναι μια μεγάλη και άκρως υποκειμενική συζήτηση και αυτό γιατί το αποτέλεσμα είναι απολύτως εξαρτώμενο από τον πατριωτισμό αυτών που θα κυβερνούν. Δηλαδή ή θα ασχοληθούν με την πατρίδα και τον λαό της – που σημαίνει ελάφρυνση των βαρών, όπως δάνεια, οφειλές σε εφορία, μείωση τιμολογίων ΔΕΚΟ κλπ – ή θα κοιτάξουν την τσέπη των ολίγων, οπότε θα λαός θα κατευθυνθεί κατά Φάληρο μεριά με το λαιμό δεμένο με σχοινί και πέτρα.

ΑΛΗΘΕΙΑ Νο 3

Μια έξοδος από την Ε.Ε. δεν σημαίνει έξοδο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ντε φάκτο το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο χρησιμοποιούν το ευρώ, χωρίς να είναι μέλη είτε της Ε.Ε. είτε της Ευρωζώνης. Ακόμη και σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, και παύσης πληρωμών του χρέους της, δεν υπάρχει τίποτα που να την υποχρεώνει να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ. Ξεχάστηκε εξάλλου, ότι δύο φορές το 2011 και το 2012 η Ελλάδα χρεοκόπησε αλλά έμεινε στη ζώνη του ευρώ; (πηγή παραγράφου defencepoint).

ΑΛΗΘΕΙΑ Νο 4

Το τελευταίο διάστημα διατυμπανίζει η συγκυβέρνηση, ότι σχεδόν 1 δις έφυγε από τις τράπεζες μόνο τις τελευταίες μέρες του 2014. Την ίδια ώρα διατυμπανίζει περιχαρής ότι πληρώθηκαν 2 δις σε φόρους, τέλη, ΕΝΦΙΑ κλπ. Κάπου το έχασαν ή μου φαίνεται ή μήπως νομίζουν ότι υπάρχουν 2 δις στα σπίτια μας;

ΑΛΗΘΕΙΑ Νο 5

Όσοι έχετε χρήμα σε ρευστό τον τελευταίο μήνα χάσατε 30 της αξίας του. Το γιατί δείτε την αλήθεια Νο1. Το ίδιο ισχύει και για τους ιδιώτες. Απλά δεν το καταλαβαίνεται άμεσα. Όσοι κάνετε αγορές με πληρωμές σε δολάριο έχετε ήδη καταλάβει τη λυπητερή…

Δεν υπάρχουν σχόλια: