Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2015

F.T.: Συμβιβασμός ΕΚΤ - Γερμανίας για την ποσοτική χαλάρωση

Σε συμβιβασμό με τη Γερμανία αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατέληξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με τους Financial Times.

Σε σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται πως η ΕΚΤ αποδέχθηκε την απαίτηση της Γερμανίας να μην είναι αλληλλέγγυα στο χρέος άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ ενδέχεται να αποφασίσει την εφαρμογή ενός προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, το οποίο αποκαλείται ποσοτική χαλάρωση, κατά την προσεχή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της, την Πέμπτη, με στόχο την αντιμετώπιση της απειλής του αποπληθωρισμού και την
αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Όμως το Βερολίνο εκφράζει φόβους πως η προσφορά φρέσκου χρήματος μπορεί να κάνει τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου να επιβραδύνουν τις μεταρρυθμίσεις και πως ο Γερμανός φορολογούμενος υπάρχει κίνδυνος να πρέπει να φανεί αλληλέγγυος σε ξένα χρέη.

Σύμφωνα με τους F.T., η ΕΚΤ και η Γερμανία κατέληξαν σ' ένα συμβιβασμό, το πιθανότερο σενάριο του οποίου είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες των 19 χωρών της Eυρωζώνης να είναι υπεύθυνες για το χρέος των χωρών τους.

Ο Γάλλος Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επιβεβαίωσε την Παρασκευή, σε συνέντευξή του στη γαλλική Liberation πως η Τράπεζα θα εξετάσει την Πέμπτη μια αγορά κρατικών ομολόγων.

«Θα πρέπει επίσης να δηλώσουμε αν η αγορά θα αφορά το χρέος ορισμένων χωρών ή θα πρέπει να σταθμισθεί επί του συνόλου της Ευρωζώνης», πρόσθεσε. 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: