Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2015

Financial Times και Zero Hedge: Grexit ή «κωλοτούμπα» οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ

Στις τρεις χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα της χρεοκοπίας εντάσσει την Ελλάδα, μαζί με τη Ρωσία και την Ουκρανία, με άρθρο του στο Zero Hedge, ο αναλυτής Τάιλερ Ντάρντεν.

Το άρθρο υπογραμμίζει την ανάλυση που έκανε ο Θεόδωρος Πελαγίδης για το Ινστιτούτο Brookings, σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ανοιχτά έναν πολιτικό κίνδυνο, σημειώνοντας ότι μπορεί να επιλέξει έξοδο από το ευρώ με τη λογική ότι οποιαδήποτε άλλη λύση επέλεγε θα οδηγούσε πολιτική αυτοκτονία. Αυτή η πιθανότητα, σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Πελαγίδη δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί από κανέναν αναλυτή.

«Το διακύβευμα για την Ελλάδα είναι αρκετά υψηλό. Υπάρχουν δύο τρόποι για να εξεταστεί αυτό: είτε η ΕΚΤ θα προσφέρει ένα άλλοθι στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δηλαδή εκβιάστηκε να δεχθεί «προς το παρόν» ένα συμβιβασμό και να συμφωνήσει με τους όρους διάσωσης ή ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του θα εξοργιστούν από μια κραυγαλέα απόπειρα σφετερισμού της ελληνικής κυριαρχίας (ό,τι έχει μείνει από αυτήν) και κατ” επέκταση της εξουσίας του», σημειώνει ο άρθρο του ZeroHedge.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο: «Με δεδομένες τις πολιτικές και οικονομικές πραγματικότητες στην Ουκρανία και την Ελλάδα, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν κάποια ακραία σενάρια. Θα πρέπει κανείς να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στα CDS spreads και οι αποδόσεις των ομολόγων κατά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, καθώς και στις δύο περιπτώσεις, μια περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης θα έχει επιπτώσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τις άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες».

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής σύμβουλος της AllianzΜοχάμεντ Ελ Εριάν τονίζει ότι για την Ελλάδα κίνδυνο συνεχίζουν να αποτελούν οι κερδοσκόποι επενδυτές λόγω του χρέους και της αδύναμης.

Όπως σημειώνει σε άρθρο τους στου FinancialTimesοι πρόωρες εκλογές και η πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ο νικητής, αυξάνουν τις ανησυχίες ενός Grexit». Επισημαίνει δε ότι παρότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να καλμάρει τις ανησυχίες δίνοντας έμφαση όχι στο Grexit, αλλά στην εξασφάλιση της μετριοπάθειας από την Ευρωζώνη και τη γερμανική λιτότητα, ωστόσο οι επενδυτές δικαιολογημένα έχουν τρομάξει από την υψηλή πιθανότητα ενός γεγονότος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και των συναλλαγματικών ισοτιμιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: