Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2015

Επιστολή Δραγασάκη σε Χαρδούβελη για το σημερινό Eurogroup

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης, είχε επικοινωνία χθες το βράδυ με τον Γκίγκα Χαρδούβελη, ο οποίος θα παραστεί, σήμερα στο προγραμματισμένο Eurogroup, για να του καθορίσει το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί, που ουσιαστικά περιέχει μια ενημέρωση προς τους ευρωπαίους εταίρους ,ζητώντας τους παράταση μια παράταση με πάγωμα των συζητήσεων έως το επόμενο Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου , ώστε να έχει τον απαιτούμενο χρόνο η νέα κυβέρνηση να σχηματιστεί και να
οριστικοποιήσει το οικονομικό σχέδιο που θα παρουσιάσει το νέο πλέον οικονομικό επιτελείο.

Επι της ουσίας, οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα που είχαν να κάνουν με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους αλλά και «για τον χρόνο που απαιτείται για να μπορέσει να λειτουργήσει η Δημοκρατία στην Ελλάδα μετά τη νέα φωνή», όπως είχε τονισθεί χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, το αμέσως προηγούμενο διάστημα, αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν σε επαφές, σε υψηλό θεσμικό επίπεδο ανά την Ευρώπη, με στόχο να καταρτίσουν το νέο οικονομικό πρόγραμμα στο οποίο θα αποτυπώνονται οι βασικές θέσεις του κόμματος και το οποίο θα θέσει ενώπιον των εταίρων ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Το νέο Πρόγραμμα είναι αυτό που είχε παρουσιαστεί προεκλογικά από τον Γιάννη Δραγασάκη στη Θεσσαλονίκη και το οποίο χωρίζεται σε τέσσερις άξονες:

1. Νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, που δεν θα διατίθενται όλα για τη χρηματοδότηση του παλιού χρέους.
2. Πρόγραμμα αλλαγής του κράτους και της Διοίκησης.
3. Εξειδικευμένη πρόταση για το χρέος.
4. Ποσοτική χαλάρωση, προσανατολισμένη στις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Να σημειωθεί ότι τo Euroworking Group φέρεται να έχει ήδη εξετάσει το ενδεχόμενο εξάμηνης παράτασης του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Αυτό το σενάριο θα είναι ένα από αυτά που θα πέσουν στο τραπέζι του Eurogroup αρκεί να υπάρχει και από την ελληνική πλευρά οριστική εκπροσώπηση και όχι υπηρεσιακός, απερχόμενος υπουργός.

Πληροφορίες επίσης αναφέρουν πως η στάση, η 'γραμμή' που θα τηρήσουν οι εταίροι μας, θα συζητηθεί σήμερα το μεσημέρι, σε κλειστό γεύμα πριν από την έναρξη του Eurogroup στο οποίο θα παρευρεθούν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Μετά από το σημερινό ραντεβού όμως, η επόμενη επίσημη συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους θα πραγματοποιηθεί στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών στις 12 Φεβρουαρίου, στην οποία θα συμμετάσχει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. Και θα ακολουθήσει στις 16 Φεβρουαρίου η σύνοδος της ευρωζώνης, με το ελληνικό θέμα φυσικά να κυριαρχεί στις συζητήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: