Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015

Αλλάζουν τα δεδομένα στην Ουκρανία;;;

Μη αναστρέψιμες επιπτώσεις για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας μπορεί να έχει η χρήση στρατιωτικής βίας από πλευράς Κιέβου στις ανατολικές επαρχίες, όπου έχει ξεσπάσει ένοπλη φιλορωσική εξέγερση, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, απειλώντας έμμεσα με αναγνώριση των αποσχιστικών «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ (Λουγκάνσκ στα ρωσικά).

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο, στρατηγικής σημασίας λάθος των ουκρανικών αρχών να βασίζονται σε μία στρατιωτική λύση στην κρίση της ουκρανικής κοινωνίας και όλων των προβλημάτων της νοτιοανατολικής Ουκρανίας», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καράσιν στο πρακτορείο Interfax.

«Κάτι τέτοιο θα μπορούσε οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην ουκρανική εδαφική ακεραιότητα», κατέληξε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Οι ουκρανικές αρχές κατήγγειλαν ότι δύο ομάδες που περιλαμβάνουν συνολικά 700 Ρώσους στρατιώτες, εισήλθαν τη Δευτέρα στην Ουκρανία προκειμένου να βοηθήσουν τους φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες στις ανατολικές περιοχές της χώρας.

«Σήμερα το πρωί δύο ομάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας παραβίασαν τα σύνορα» στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών, υποστήριξε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου του ουκρανικού στρατού, Αντρίι Λισένκο, ο οποίος διευκρίνισε ότι έκαστη ομάδα αριθμεί «από 300 έως 350 στρατιώτες».

Το Κίεβο και οι χώρες της Δύσης κατηγορούν εδώ και μήνες τη Ρωσία ότι έχει αναπτύξει τακτικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία όπου μαίνονται οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων ανταρτών, με αποτέλεσμα τον θάνατο 4.800 και πλέον ανθρώπων αφότου ξέσπασε η κρίση τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της ουκρανικής κυβέρνησης, περισσότεροι από 8.500 στρατιώτες του ρωσικού στρατού βρίσκονταν στην ανατολική Ουκρανία στα μέσα Ιανουαρίου.

Η Ρωσία διαψεύδει κάθε εμπλοκή της στις συγκρούσεις στη γειτονική χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: