Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015

Νομισματικοί τριγμοί που μπορούν να έχουν πολύ σοβαρή συνέχεια...

Η γρήγορη και απρόσμενη διολίσθηση του ευρώ έχει προκαλέσει πονοκεφάλους παγκοσμίως...Η πρώτη σοβαρότητα παρενέργεια, ήταν η κίνηση της Ελβετίας να αποσυνδέσει το νόμισμα της από το ευρώ...

Όπως γνωρίζετε, οι Ελβετικές Τράπεζες έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία στην διαχείριση κεφαλαίων και στην αντιμετώπιση κρίσεων. Η ενέργεια της Κεντρικής Τράπεζας μόνο τυχαία δεν ήταν.. Ίσως εκεί στην Ελβετία να βλέπουν πολύ πιό μακρυά από ότι νομίζουμε...Σκεφτείτε μερικά νομισματικά σενάρια, που πλέον είναι πιθανά:
  1. Πτώση της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου σε επίπεδα κάτω της μονάδας. Απίθανο;;; θα λέγαμε ιδιαίτερα πιθανό σενάριο. Η χαλάρωση της Νομισματικής Πολιτικής που αναμένεται να συζητηθεί στις 22 Ιανουαρίου, αν τελικά συμφωνηθεί, θα οδηγήσει από μόνη της, σε περαιτέρω πτώση το ευρώ. Εκτός όμως από την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μπαίνουν και άλλοι παράγοντες....Ο πρώτος σοβαρός παράγοντας θα είναι το αποτέλεσμα των Ελληνικών Εκλογών. Η συζήτηση για κούρεμα του Ελληνικού χρέους σίγουρα δεν θα κάνει καθόλου καλό  στην "υγεία" του ευρώ. Ο δεύτερος σοβαρός παράγοντας, είναι το αποτέλεσμα των ερχόμενων εκλογών σε Γαλλία, Ισπανία. Μιά σοβαρή άνοδος του ευρωσκεπτισκισμού, θα δυναμιτίσει ακόμα περισσότερο την συνοχή στην Ευρώπη....Ένας τρίτος παράγοντας, είναι το φαινόμενο του αποπληθωρισμού που πλανάται πάνω από την Ενωμένη Ευρώπη. Ήδη υπάρχουν έντονες ανησυχίες για είσοδο σε ύφεση λόγω του αποπληθωρισμού.....Επομένως μην εκπλαγείτε αν δείτε το ευρώ κάτω της ισοτιμίας 1:1. 
  2. Μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στην ισχύ του δολαρίου και στην Αμερικάνικη Οικονομία. Η πτώση του ευρώ, θα βοηθήσει τις Ευρωπαϊκές Εξαγωγές και θα μειώσει τις εισαγωγές. Το αντίστροφο θα συμβεί στις ΗΠΑ. Το εμπορικό της ισοζύγιο μπορεί να παρουσιάσει έντονη μεταβολή με περαιτέρω επιπτώσεις στην ισχύ του δολαρίου και στην εύθραυστη Οικονομία των ΗΠΑ
  3. Επάνοδος του Κανόνα Χρυσού στον καθορισμό νομισματικών ισοτιμιών;;; στη περίπτωση κλονισμού της αξιοπιστίας δύο ισχυρών νομισμάτων, θα επανέλθει ένας αυστηρότερος τρόπος καθορισμού νομισματικών ισοτιμιών που θα έχει βάση τα αποθέματα των Χωρών σε Χρυσό. Ίσως δεν ήταν τυχαία η επιλογή της Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας να αυξήσουν τα αποθέματα τους σε Χρυσό. Από την μια ξεφόρτωναν ευρώ και δολάρια και από την άλλη ανέβαζαν αποθέματα Χρυσού. Σκεφτείτε την περίπτωση πρόκληση μεγάλου πανικού στις αγορές λόγω απρόσμενων γεγονότων, όπως μια μεγάλη τρομοκρατική ενέργεια, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, κλπ. 
Με βάση τα ανωτέρω, αναμένουμε πολύ σοβαρές εξελίξεις εντός των επόμενων μηνών σε Ευρώπη και σε Παγκόσμια κλίμακα. Η παγκοσμιοποίηση και η συσχέτιση των νομισμάτων με το δολάριο και το ευρώ, μπορεί να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε πολύ σοβαρές αναταράξεις. Σε αυτό το πολύ επικίνδυνο περιβάλλον, οι πολιτικές λιτότητας ήδη έκαναν τεράστια ζημιά στην Ευρώπη και πολύ περισσότερο στην χώρα μας. Οι πολιτικές των Κυβερνήσεων μας, ήταν ολέθριες για την Χώρα μας και οδήγησαν σε συμπίεση του ΑΕΠ και σε εκτίναξη του Χρέους μας. Είναι ανάγκη να αλλάξουμε πορεία. Η Ελλάδα διαθέτει καλά μυαλά που μπορούν να κάνουν τις δύσκολες επιλογές για στροφή σε ένα δρόμο κουρέματος του Χρέους μας. Εκτιμούμε ότι Οικονομολόγοι όπως ο Βαρουφάκης, Λαπαβίτσας, Δραγασάκης μπορούν να κάνουν την διαφορά. Πρέπει να στηρίξουμε μαι τέτοια προσπάθεια. Για το καλό των απογόνων μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: