Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015

Η σύγκρουση με την Ευρώπη έρχεται μέσω... Ρωσίας για την Ελλάδα

Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αμφισβήτησε τα βήματα για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, προσθέτοντας έτσι μια νέα διάσταση στην πρόκλησή της με το status quo στην Ευρώπη.

Όπως επισημαίνει, ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ανακοίνωσε ότι διαφωνεί με μια ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΕ στις Βρυξέλλες με την οποία ανοίγει ο δρόμος για επιπλέον κυρώσεις στο Κρεμλίνο σχετικά με την σύγκρουση στην Ουκρανία, και παραπονέθηκε ότι δεν της ζητήθηκε η γνώμη.

Το εάν η κυβέρνηση στην Αθήνα κάνει πράξη αυτή την ρητορική, μένει να το δούμε όταν ο νέος
υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, θα έχει την ευκαιρία την Πέμπτη να εμποδίσει περαιτέρω κυρώσεις σε μια συνεδρίαση της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Όπως εξηγεί το Bloomberg, οι κυρώσεις απαιτούν ομοφωνία μεταξύ των 28 κυβερνήσεων. Ένα ελληνικό βέτο θα ταρακουνούσε την εύθραυστη ευρωπαϊκή συναίνεση για την αντιμετώπιση της Ρωσίας, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί πιέσεις για ευνοϊκότερους όρους της διάσωσης της Ελλάδας.

Επίσης, θα βαθύνει μια αντιπαράθεση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, η οποία έχει επισημάνει την υποστήριξή της στο να συνεχιστούν οι πιέσεις στη Ρωσία εν τω μέσω κλιμάκωσης της βίας στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, «ένας καθηγητής πολιτικής και πρώην κομμουνιστής, έχει ταχθεί υπέρ στενότερων σχέσεων με την Ρωσία, έχει μιλήσει εναντίον μιας γερμανικής κυριαρχίας στην Ευρώπη και στην δεκαετία του ’80, επαίνεσε την καταστολή της πολωνικής κυβέρνησης του Κινήματος Αλληλεγγύης.

Από την πλευρά του, ο Volker Kauder, κοινοβουλευτικός ηγέτης του CDU της Merkel στην Γερμανία, δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο ότι η Γερμανία «δεν φέρει ευθύνη για το τι συνέβη στην Ελλάδα».

Ακόμη, ο Luis Garicano, καθηγητής οικονομικών στο London School of Economics, σχολίασε από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ότι «οι αρχικές αποφάσεις του Αλ. Τσίπρα, ιδιαίτερα η συνεργασία του με ένα εθνικιστικό-χουλιγκανικό κόμμα, δείχνουν προς μια έξοδο από το ευρώ. Εάν ήθελε να διαπραγματευτεί, θα είχε συνεργαστεί με το Ποτάμι και δεν θα αντιδρούσε στις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας».

Από την πλευρά του το CNBC αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει κρατήσει αποστάσεις από τις φωνές που ζητούν την διεύρυνση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας λόγω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να κοιτάζει προς τα ανατολικά, «στον ιστορικό σύμμαχό της Ρωσία για στήριξη».

Αναφέρεται και στο CNBC στην χθεσινή ανακοίνωση των 28 της ΕΕ με την οποία αντέδρασε η ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας ότι μια τελική απόφαση για τις περαιτέρω κυρώσεις δεν αναμένεται μέχρι τον επόμενο μήνα, όταν και λήγουν οι τρέχουσες κυρώσεις, που έχουν επιβληθεί από τον Μάρτιο του 2014.

«Η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης (δηλώνοντας ότι το ανακοινωθέν της ΕΕ δεν είχε την έγκρισή της), αναδεικνύει το χάσμα μεταξύ της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της, και υποδηλώνει ότι οι διαφορές τους μπορεί να εκτείνονται και πέρα από την εγχώρια οικονομική πολιτική και τα μέτρα λιτότητας», αναφέρει το CNBC.

Επισημαίνει ακόμη ότι η προφανής υποστήριξη στη Ρωσία δεν έχει απλώς εδραιώσει την προφανή πορεία σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά δείχνει ότι θα μπορούσε επίσης να οδηγηθεί σε πιο χαλαρές σχέσεις με την Ρωσία. «Η Ρωσία και η Ελλάδα έχουν ιστορία εγκάρδιων σχέσεων και πολιτιστικών δεσμών, όπως την κοινή ορθόδοξη χριστιανοσύνη».

Ορισμένοι θα υποστήριζαν ακόμη ότι η θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι απλώς ένα διαπραγματευτικό τέχνασμα αναφορικά με την προτεραιότητά της να επαναδιαπραγματευτεί το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, σχολιάζει ο Timothy Ash επικεφαλής αναδυόμενων αγορών στην Standard Bank.

«Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι σε αντάλλαγμα για τις παραχωρήσεις αυτές, οι Έλληνες μπορεί τελικά να ευθυγραμμιστούν με την άποψη της ΕΕ για την Ουκρανία», τόνισε και πρόσθεσε ότι οι εκλογές στην Ελλάδα πρόσθεσαν «άλλη μία όχι και τόσο ανούσια επιπλοκή» στην κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, και «οι δικές μου συζητήσεις με αξιωματούχους δυτικών κυβερνήσεων, υποδηλώνουν ότι έχουν πλήρη επίγνωση αυτού».

Ωστόσο, ο Ash προειδοποίησε ότι μια κίνηση να υποστηρίξει την Ρωσία, μπορεί να είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα. Τόνισε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel και άλλοι ηγέτες της ευρωζώνης μπορεί να «εξοργιστούν» από ενδεχόμενη προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η κρίση της Ουκρανίας ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Όπως υποστηρίζει το CNBC, η Ρωσία έχει επιδείξει σαφώς ότι είναι ανοιχτή στο να προσφέρει παραχωρήσεις στην Ελλάδα ως αντάλλαγμα για την στήριξή της. Στις αρχές του μήνα, ο υπουργός Γεωργίας της Ρωσίας άφησε να εννοηθεί ότι εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη, η Ρωσία θα μπορούσε να βοηθήσει την χώρα αίροντας την απαγόρευση των εξαγωγών ελληνικών τροφίμων που επιβλήθηκαν ως αντίποινα για τις κυρώσεις της ΕΕ προς την Ρωσία.

Ο Michael Hewson, επικεφαλής αναλυτής αγορών της CMC Markets, δήλωσε ακόμη ότι ο Αλ. Τσίπρας παίζει ένα παιχνίδι προσπαθώντας να δώσει στην ΕΕ την αίσθηση ότι έχει και άλλες επιλογές. Από την πλευρά της Ρωσίας, δήλωσε πως είναι πιθανό η χώρα να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να ανακατέψει τα πράγματα στην Ευρώπη.

«Αν και ο πρόεδρος Putin έχει δικά του προβλήματα και πιθανώς δεν θα είναι σε θέση να βοηθήσει την Ελλάδα, δεν θα είχε πρόβλημα να ανακατέψει τα πράγματα και να μπει σφήνα μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης», δήλωσε στο CNBC.

Ο Hewson προειδοποιεί ότι αυτό το σκηνικό μπορεί να γίνει άσχημο εάν η Ευρώπη δεν είναι «πολύ, πολύ προσεκτική» στο πώς θα διαχειριστεί την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις για το χρέος.

«Η δογματική –όχι-αναδιάρθρωση-χρέους της Ευρώπης, δεν βοηθάει. Εάν θέλεις να επιβιώσει η ευρωζώνη, θα ήταν λιγότερο καταστροφικό να αναδιαρθρώσεις το χρέος της Ελλάδας, παρά να την οδηγήσεις εκτός ευρώ», δήλωσε ο Hewson.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: