Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015

Οι καταθέσεις, το ΧΑ, οι πιστωτικές κάρτες και η λιτή ζωή

Του Γ. Αγγέλη

Έκλεψε για άλλη μια φορά τις εντυπώσεις και την προσοχή των ξένων ΜΜΕ ο νέος υπουργός οικονομικών κ. Βαρουφάκης με τις δηλώσεις του κατα την παραλαβή του ΥΠΟΙΚ από τον κ. Χαρδούβελη. 

Οι αναφορές του υπουργού Οικονομικών ιδιαίτερα στο χαρακτηριστικό των ελλήνων (;) “να δημιουργούν όταν ζούν λιτά” και η έμμεση αλλά σαφής σύσταση για λιγότερες οικογενειακές δαπάνες και χρήση των αποταμιεύσεων για την μόρφωση των νέων γενιών, άφησαν πίσω τους παρ΄ όλα αυτά αρκετά ερωτηματικά ως προς τον στόχο της απεύθυνσής του. 

Το ίδιο και η αναφορά του στις πιστωτικές κάρτες, τα στεγαστικά δάνεια και τα χρέη για τα οποία όπως τόνισε οι έλληνες ήταν υπερήφανοι οταν δεν τα είχαν... 

Τόσο το άμεσο περιβάλλον του Υπουργείου όσο και αρκετοί ανταποκριτές ξένων πρακτορείων που παρακολούθησαν τις δηλώσεις, αναζήτησαν χωρίς άμεσο αποτέλεσμα στην συνέχεια την “ερμηνεία” των συγκεκριμένων αναφορών του κ. Βαρουφάκη. 

Η εντύπωση και τα ερωτηματικά εντάθηκαν περισσότερο καθώς οι δηλώσεις έγιναν σε ενα περιβάλλον νέας δραματικής επιδείνωσης στην χρηματιστηριακή αγορά και την αγορά ομολόγων στην διάρκεια της οποίας “κάηκε” σημαντικό μέρος των αποταμιεύσεων τόσο των ιδιωτικών όσο και του δημοσίου, είτε με την πτώση της τιμής των μετοχών των τραπεζών (στις οποίες κύριος μέτοχος είναι το δημόσιο μέσω του ΤΧΣ) είτε με την κατακόρυφη άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στα οποία παραμένει επενδεδυμένο το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων μέσω των διαθεσίμων τους στην ΤτΕ... 

Όσο για τις πιστωτικές κάρτες και τα στεγαστικά δάνεια, εκεί συνεχίζει να “καίγεται” ενα μεγάλο μέρος του τρέχοντος ελαχιστοποιημένου εισοδήματος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. 

Και προφανώς η “υπερηφάνεια” απέναντι στην ευθύνη της κατοχής αυτών των δανείων και την αποπληρωμή τους δεν αλλάζει την πραγματικότητα της απόλυτης αδυναμίας των νοικοκυριών για αποταμίευση στην τρέχουσα κατάσταση ακόμα και όταν σ΄ αυτά υπάρχουν ακόμα εργαζόμενοι. 

Βέβαια ο υπουργός σωστά παρατήρησε το παράδοξο της αυξημένης “κινητικότητας” των μεγάλου κυβισμού ακριβών αυτοκινήτων στους δρόμους της Αθήνας (ιδιαίτερα το τελευταίο δωδεκάμηνο). 

Αλλά προφανώς αυτή η παρατήρηση δεν έχει να κάνει με αυτούς στους οποίους απευθύνθηκε χθές ο κ. Βαρουφάκης συνιστώντας λιτή ζωή, καθώς οι “αποταμιεύσεις” των ιδιοκτητών των Porsche Cayenne βρίσκονται εδω και καιρό εκτός του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και δεν έχουν πρόβλημα “υπερηφάνειας” με την κατοχή και διαχείριση των πιστωτικών καρτών τους...


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: