Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015

Η κρίσιμη ημερομηνία της 18ης Μαΐου

του Γ. Αγγέλη

Το πρώτο ραντεβού με την τρόικα δεν έχει ακόμα ορισθεί, αλλά έχει ορισθεί το ...τελευταίο. Κοινοτικοί αξιωματούχοι που συνδέονται με τις υπηρεσίες που δουλεύουν με το Euro Working Group και τον Weiser - ο οποίος φτάνει στην Αθήνα σήμερα συνοδεύοντας τον Dijsselbloem - υποστηρίζουν ότι σε “τεχνικό” επίπεδο οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε αποτέλεσμα το αργότερο μέχρι την 18η Μαΐου. 

Γιατί; Διότι διαφορετικά η Ελλάδα δεν πρόκειται να προλάβει εισπράξεις από τις εκκρεμείς δόσεις που θα της επιτρέψουν να ανταποκριθεί στις μεγάλες πληρωμές του Ιουλίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία των δύο πλευρών για να δοθεί έγκαιρα το πράσινο φως στα
κοινοτικά όργανα και το ΔΝΤ για τις εκταμιεύσεις των δόσεων που θα καλύψουν τις μεγάλες λήξεις ομολόγων που κατέχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ. 

Αρμόδιο υπηρεσιακό στέλεχος της ΤτΕ στο οποίο απευθύνθηκε το capital.gr, αν και δεν δέχθηκε να επιβεβαιώσει επίσημα την κρισιμότητα της συγκεκριμένης ημερομηνίας, παραδέχθηκε ότι “είναι αδύνατο να μη αποπληρωθούν έγκαιρα οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις προς την ΕΚΤ, είναι ασύμβατο με την ύπαρξη της Νομισματικής Ένωσης...”. 

Σε διαφορετική περίπτωση δρομολογούνται νομικές και πολιτικές διαδικασίες στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης οι οποίες αν και υπάρχουν “κανείς δεν θέλει να σκεφτεί ότι μπορούν να ενεργοποιηθούν”. Το χρονοδιάγραμμα αυτό φαίνεται να συμπίπτει με σχετικά πρόσφατες δηλώσεις του Draghi ο οποίος είχε σημειώσει ότι μέχρι τότε (σ.σ. δηλαδή την αποπληρωμή των υποχρεώσεων προς την ΕΚΤ) θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση με την Αθήνα...

Βέβαια υπηρεσιακά στελέχη προσκείμενα στην νέα κυβέρνηση στα αρμόδια υπουργεία στην Αθήνα τα τελευταία 24ωρα διατυπώνουν την ανησυχία τους για το κατά πόσο μπορούν να αποφευχθούν ταμειακά “ατυχήματα” νωρίτερα από τον Μάιο και ιδιαίτερα στο δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου. 

Και αυτό γιατί όπως υποστηρίζουν, από τις αρχές Δεκεμβρίου και μέχρι την 25η Ιανουαρίου, ο κρατικός μηχανισμός συμπεριφέρθηκε πολύ χαλαρά ως προς την ροή των δαπανών την ίδια στιγμή που οι εισροές εσόδων – παρά την ευνοϊκή συγκυρία λόγω ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ – είχαν αρχίσει να επιβραδύνονται. 

Η κινητικότητα αυτή, που αποδίδεται στην εκλογική διαδικασία και στην χαλαρή στάση της απερχόμενης ηγεσίας των υπουργείων, έχει μειώσει σημαντικά τα περιθώρια των ταμειακών αποθεμάτων και αυτό καταγράφεται στα ταμειακά στοιχεία του δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος. 

Ανάλογες ανησυχίες σημειώνονται και στα ασφαλιστικά Ταμεία. Εκεί παρά τις σχετικές καθησυχαστικές δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών, αναδεικνύεται ένα πρόσθετο πρόβλημα, εκείνο της μείωσης της τρέχουσας αξίας των διαθεσίμων τους στο σκέλος που έχει επενδυθεί σε κρατικά ομόλογα τα οποία σε τρέχουσες αξίες γράφουν μεγάλες ζημιές. 

Αν τα Ταμεία υποχρεωθούν να καταφύγουν σ΄ αυτά η ρευστοποίησή τους θα προκαλέσει σοβαρή απώλεια με επιπτώσεις που προς το παρόν δεν έχουν αξιολογηθεί.

Με άλλα λόγια οι Βρυξέλλες δίνουν περιθώριο μέχρι την 28η Μαΐου, αλλά τα “ταμεία” στην Αθήνα βλέπουν το χρονικό περιθώριο να είναι πολύ μικρότερο...


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: