Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014

Bloomberg BusinessWeek: O Putin, ο ολιγάρχης και το αυγό Φαμπερζέ


Ένα πολυτελές αυγό Φαμπερζέ, που παρουσιάστηκε από τον Vladimir Putin στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης αυτό το μήνα κατά την 250ή επέτειο του μουσείου, έχει γίνει το επίκεντρο μιας φορολογικής διένεξης μεταξύ της Βρετανίας και ενός Ρώσου ολιγάρχη. 

Το αυγό που έχει φιλοτεχνηθεί με χρυσό και κοσμήματα, ανήκε κάποτε στην τραπεζική δυναστεία των Ρότσιλντ και αγοράστηκε από το Ρώσο δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Alexander Ivanov σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στο Λονδίνο το 2007. Η τιμή πώλησης των 8,9 εκατ. στερλίνων ($14 εκατ.) ήταν η πιο υψηλή που έχει
δοθεί ποτέ σε ρωσική δημοπρασία έργων τέχνης. Τώρα η Βρετανία ισχυρίζεται ότι ο Ivanov τής οφείλει το ΦΠΑ για το αυγό και άλλα ακριβά αντικείμενα που αγόρασε στη χώρα. 

Την 1η Δεκεμβρίου, Βρετανοί εφοριακοί έκαναν έφοδο σε μουσείο στο Μπάντεν-Μπάντεν της Γερμανίας που ίδρυσε ο Ιβάνοφ το 2009 για να εκθέσει τη συλλογή του από αντικείμενα του οίκου Fabergé. «Το πρώτο πράγμα που με ρώτησαν ήταν:« Πού είναι το αυγό των Rothschild;», θυμάται ο διευθυντής του μουσείου, Sergei Avtonoshkin. 

Το αυγό δεν βρισκόταν εκεί. Ο Ivanov το φυλούσε στη Ρωσία, σύμφωνα με τον Avtonoshkin και ποτέ δεν αποτέλεσε μέρος της συλλογής του γερμανικού μουσείου. Φέτος ο Ivanov το δώρισε στη ρωσική κυβέρνηση και στις 7 Δεκεμβρίου ο Putin το παρουσίασε στο Ερμιτάζ σε ένα γκαλά στην Αγία Πετρούπολη. 

Ο Ivanov ισχυρίζεται ότι δεν οφείλει φόρο επί του αυγού επειδή τα ακριβά αντικείμενα που αγοράζονται εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπόκεινται γενικά σε ΦΠΑ, εφόσον παραμένουν εντός της ΕΕ. Ο Avtonoshkin είπε ότι αυτός και ο Ivanov συναντήθηκαν με τους Βρετανούς εφοριακούς νωρίτερα φέτος για να τους εξηγήσουν την κατάσταση και είχαν την εντύπωση πως το θέμα έχει διευθετηθεί. «Μας είπαν ότι η υπόθεση έκλεισε», λέει. «Η επιδρομή ήταν εντελώς απρόσμενη». 

Ο Ivanov, ο οποίος έχτισε την περιουσία του από τις εισαγωγές εξαρτημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών είχε δηλώσει στο Bloomberg News το 2010 ότι είχε συγκεντρώσει μια συλλογή αξίας 2 δισ. δολαρίων από Fabergé και άλλα πολύτιμα αντικείμενα. Η πέτρα του σκανδάλου ήταν το αυγό των Rothschild, που φτιάχτηκε το 1902 ως δώρο αρραβώνων του Βαρώνου Edouard de Rothschild. Επιστρωμένο με χρυσό και ροζ σμάλτο, έχει πάνω του ένα ρολόι και ένα διαμαντένιο κόκορα που πετάγεται από την κορυφή κάθε μία ώρα και χτυπά τα φτερά του. 

O Ivanov δήλωσε στο Bloomberg ότι ίδρυσε το μουσείο στο Μπάντεν-Μπάντεν επειδή τα γραφειοκρατικά εμπόδια τον απέτρεψαν από το άνοιγμα ενός μουσείου στη Μόσχα. Οι Times της Βρετανίας αναφέρουν ότι οι αρχές της χώρας πιστεύουν πως το αυγό των Ρότσιλντ εστάλη στη Γερμανία και ως εκ τούτου θα έπρεπε να υπαχθεί στο βρετανικό φόρο προστιθέμενης αξίας. Ο Avtonoshkin, ωστόσο, υποστηρίζει ότι φυλάσσεται στην ιδιωτική συλλογή του Ivanov Ιβάνοφ στη Μόσχα και εκτίθεται μόνο προσωρινά έξω από τη Ρωσία. 

Ο Avtonoshkin λέει ότι περισσότεροι από 40 Βρετανοί εφοριακοί έψαξαν το μουσείο κατά τη διάρκεια της επιδρομής νωρίτερα αυτό το μήνα. Εξέτασαν τα έγγραφα και τους υπολογιστές, αλλά δεν αντέγραψαν στοιχεία. 

Το Bloomberg BusinessWeek δεν μπόρεσε να έρθει σε επαφή με τον Ivanov αλλά ο ίδιος είπε στους Times της Μόσχας ότι η επιδρομή ήταν μια πολιτικά υποκινούμενη προσπάθεια να διαταράξει το σχέδιο να παρουσιαστεί το αυγό Rothschild στο Ερμιτάζ. Η «καταδίωξη» του Ivanov είναι άδικη, λέει ο Avtonishkin λέει: «Είναι ένας πατριώτης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: