Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014

Φρενίτιδα εξοπλισμών της Ρωσίας το 2014 …και συνεχίζει

Σημαντική ήταν η ενίσχυση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων εντός του 2014, ενώ όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η ανανέωση του στρατιωτικού υλικού θα συνεχιστεί και την επόμενη πενταετίας, στο πλαίσιο της υλοποίησης ενός πολύ φιλόδοξου εξοπλιστικού προγράμματος.

Συγκεκριμένα, το 2014 οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας παρέλαβαν, 38 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, περισσότερα από 250 αεροσκάφη, περίπου 280 τεθωρακισμένα οχήματα διαφόρων τύπων και περισσότερα από 5.000 τροχοφόρα οχήματα, επίσης διαφόρων τύπων.

Σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σκοπεύει να προμηθευτεί μέχρι 100 μαχητικά αεροσκάφη, περισσότερα από 120 ελικόπτερα, μέχρι 30 πολεμικά πλοία διαφόρων κλάσεων και 600 περίπου τεθωρακισμένα οχήματα σε ετήσια βάση, για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Τις ανακοινώσεις έκανε ο ίδιος ο αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Βαλερί Γερασίμοφ, μιλώντας προς τους Ακολούθους Άμυνας (ΑΚΑΜ) που υπηρετούν στη Μόσχα. Το
εξοπλιστικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται το 2021, με το οποίο ευελπιστείτε το ποσοστό των σύγχρονων οπλικών συστημάτων στο ρωσικό οπλοστάσιο, να υπερβαίνει ως ποσοστό το 70%.

Ο αρχηγός ενημέρωσε τους ΑΚΑΜ, ότι τέσσερα συντάγματα αντιαεροπορικής άμυνας έχουν ήδη εξοπλιστεί με προηγμένα αντιαεροπορικά – αντιβαλλιστικά συστήματα και δύο ταξιαρχίες πυραυλικών συστημάτων παρέλαβαν και αξιοποιούν επιχειρησιακά τους βαλλιστικούς πυραύλους τύπου Iskander-M.

Στον τομέα του Ναυτικού, σε υπηρεσία μπήκαν το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κλάσης Yasen «Severodvinsk» το ντιζελοκίνητο κλάσης Varshavyanka «Novorossiysk», δύο κορβέτες κλάσηςBuyan, καθώς επίσης τρία πλοία αμφιβίων επιχειρήσεων και ένα περιπολικό σκάφος.

Ενδιαφέρον έχει το ότι με την πρόσφατη κατάρρευση της ισοτιμίας ρουβλίου – δολαρίου, η αξία του εξοπλιστικού προγράμματος έχει πέσει στα 368 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ αρχικά ξεπερνούσε τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι μεταρρυθμίσεις στο ρωσικό στράτευμα περιλαμβάνουν και τη σημαντική μείωση του μεγέθους του, τη μείωση των κληρωτών και την αύξηση των επαγγελματιών στρατιωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: