Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014

Σταγόνες Αγιορείτικης Σοφίας

"Όπως η όραση είναι ανώτερη από όλες τις αισθήσεις, έτσι και η προσευχή είναι η πιο θεία από όλες τις αρετές."

"Εκείνο που σπέρνει ο άνθρωπος σ' αυτή τη ζωή, αυτό και θα θερίσει κατά την ημέρα της Κρίσεως"

«Δεν υπάρχουν παιδί μου ασθένειες, αμαρτίες υπάρχουν! Και ΑΝ ο κόσμος καταλάβαινε ποιό είναι το Φάρμακο, θα ήταν Ευχής Έργον... θα ζούσαμε την Ευτυχία, τη Χαρά...!» - Ποιό είναι παππούλη μου αυτό το Φάρμακο? - «Εξομολόγηση και Θεία Κοινωνία παιδί μου»

Όταν προσεύχεσαι, να ξεχνάς την σωματική σου αρρώστια, να την αποδέχεσαι σαν κανόνα, σαν επιτίμιο, για την άφεση των αμαρτιών σου. Γιά τα παραπέρα μην ανησυχείς, άφησέ τα στο Θεό κι ο
Θεός ξέρει τη δουλειά Του...

Μην σκανδαλίζεστε όταν ακούτε αυτά που λένε κατά της πίστεως. Αφού αυτοί που τα λένε δεν καταλαβαίνουν την ουσία της… Ε­σείς να θυμάστε πάντα την βασική αρχή που γνώριζαν πολύ καλά οι πρώτοι χριστιανοί. Αυτοί θεωρούσαν δυστυχισμένο τον άνθρωπο που γνωρίζει όλες τις επιστήμες, δεν γνωρίζει όμως τον Θεό. Και αντίθετα θεωρούσαν μακάριο αυτόν που γνωρίζει τον Θεό, έστω και να μην γνώ­ριζε απολύτως τίποτα από τα ανθρώπινα....

Σωστός άνθρωπος δεν είναι αυτός που λέει σωστές κουβέντες, αλλ' εκείνος που ζει και σωστά, Ευαγγελικά....

Όταν δίνει ο Θεός, δεν έχει δύναμη ο φθόνος και όταν δεν δίνει, δεν έχει δύναμη ο κόπος ....

Αν δεν υπήρχαν αντίπαλοι, δεν θα υπήρχαν αγώνες. Και αν δεν υπήρχαν αγώνες, δεν θα υπήρχαν Στεφάνια ...

''Κάθε προσευχή που λέγεται με ταπείνωση και πόνο καρδιάς,πάντα εισακούεται από τον Θεό.''

Ὑπάρχει μιὰ ζωή ἀόρατη, ἡ ζωή τῆς ψυχῆς....

Στην ασθένειά σου, παιδί μου, έτσι να προσεύχεσαι:
"Εγώ, Θεέ μου, θέλω να με κάνεις καλά, για να σε ευλογώ και να σε δοξάζω. Μα, αν πάλι εσύ γνωρίζεις πως το συμφέρον της σωτηρίας μου είναι να μη γίνω καλά από την ασθένειά μου, το θέλημά Σου να γίνει. "

Σε ευχαριστώ, Θεέ μου, που έχω μάτια και βλέπω, που έχω αυτιά για ν' ακούω, πόδια για να περπατάω... Σε ευχαριστώ που με τρέφεις καθημερινά... Σε ευχαριστώ που με ποτίζεις νερό, όποτε διψάσω... Χριστέ μου και Θεέ μου, δόξα Σοι για όλα !!!

Όταν αποδείξουμε ότι περιφρονούμε τα γήινα, τότε ο Θεός μας τα χαρίζει και τα γήινα.

Οι άνθρωποι όσο πλησιάζουν τον Θεό, πλησιάζουν ο ένας τον άλλον. Και πάλι όσο πλησιάζουν ο ένας τον άλλον, τόσο πλησιάζουν τον Θεό....

''Αν θέλετε να βρείτε έναν Πνευματικό,να κάνετε κάθε μέρα προσευχή στον Θεό να σας στείλει σε έναν Πνευματικό που να μπορεί να βοηθήσει εσάς προσωπικά.Και όταν τον βρείτε και πηγαίνετε για εξομολόγηση,να κάνετε προσευχή να τον φωτίσει ο Θεός να σας πει αυτά που είναι για εσάς....

Πραγματικά πλούσιος είναι εκείνος που δεν έχει ανάγκη από τίποτε. Δηλαδή ο ολιγαρκής...

Να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, για να μάθουμε να σεβόμαστε και τον Θεό. Εκείνος που είναι
θρασύς στους ανθρώπους, είναι θρασύς και στον Θεό....

Η απελπισία είναι η μεγαλύτερη χαρά του διαβό­λου. Είναι αμαρτία θανάσιμη...

Δεν είναι ότι δεν υπάρχει Θεός αλλά εσύ δεν Τον έχεις!

Εάν επιτρέψει ο Κύριος να δοκιμάσει ο άνθρωπος ασθένειες, τότε Εκείνος θα του δώσει και την δύναμη της υπομονής...

Ο Θεός δεν δίνει μεγάλο χάρισμα χωρίς να προηγηθεί μεγάλος πειρασμός γιατί ανάλογα με την σφοδρότητα των πειρασμών ορίσθηκαν τα χαρίσματα από τη σοφία του Θεού, την οποία όμως δεν καταλαβαίνουν συνήθως οι άνθρωποι. Από το μέγεθος των μεγάλων θλίψεων που σου στέλνει η πρόνοια του Θεού, καταλαβαίνεις πόση τιμή σου κάνει η μεγαλοσύνη του. Διότι ανάλογη με τη λύπη που δοκιμάζεις είναι και η παρηγοριά που δέχεσαι....

Όταν προσεύχεσαι, να ξεχνάς την σωματική σου αρρώστια, να την αποδέχεσαι σαν κανόνα, σαν επιτίμιο, για την άφεση των αμαρτιών σου. Γιά τα παραπέρα μην ανησυχείς, άφησέ τα στο Θεό κι ο Θεός ξέρει τη δουλειά Του...

Κατά το μέτρο της αγάπης κι η οδύνη της ψυχής...
«Όσον μεγαλυτέρα η αγάπη, τόσον μεγαλυτέρα η οδύνη της ψυχής.
Όσον πληρεστέρα η αγάπη, τόσον πληρεστέρα η γνώσις.
Όσον φλογωτέρα η αγάπη, τόσον εμπυρωτέρα η προσευχή.
Όσον τελειωτέρα η αγάπη, τόσον αγιώτερος ο βίος».

*****
Ἄν θέλης νά φτιάξης τήν ψυχή σου κατοικητήριο τοῦ Θεοῦ, πρῶτα ἀπ᾿ ὅλα νά προετοιμάσης τό ἀπαραίτητο ὑλικο, ὥστε ὁ οὐράνιος Ἀρχιτέκτονας νά μπορῆ νά ἀρχίση τό χτίσιμο. 

Τό σπίτι πρέπει νά εἶναι φωτεινό καί εὐάερο. Νά ἔχη παράθυρα, πού εἶναι οἱ πέντε αἰσθήσεις, ὥστε τό οὐράνιο φῶς, ὁ Ἥλιος τῆς δικαιοσύνης, νά μπορεῖ νά εἰσχωρήση μέσα στόν ἐσωτερικό ἄνθρωπο.

Ἡ πόρτα τοῦ σπιτιοῦ εἶναι ὁ ἴδιος ὁ Χριστός, γιατί εἶπε: «Ἐγώ εἶμαι ἡ Θύρα». Ἐκεῖνος φυλάει τό σπίτι καί ζεῖ μέσα σ᾿ αὐτό.

Ναί, ἄν ἡ ψυχή σου εἶναι ἔτσι προετοιμασμένη, ὁ Θεός μπορεῖ νά ἔρθη καί νά κατοικήση ἐκεῖ...

*****

Πρόσεχε με ποιούς συναναστρέφεσαι, όσοι σε πληγώνουν άναβε φλας και προσπέρνα τους. Αν μιλάνε πίσω από την πλάτη σου σημαίνει ότι είσαι πιο μπροστά από αυτούς, αν ασχολούνται με την ζωή σου δεν πειράζει είναι πιο ενδιαφέρουσα από την δική τους........Χαμογέλα και μην κρατάς κακία..

*****

To λιβάνι ή θυμίαμα είναι ένα από τα τρία δώρα που προσέφεραν οι τρεις Μάγοι στον Κύριο μας. Συμβολίζει την προσευχή μας που ανέρχεται όπως ο καπνός, στο θρόνο του Θεού. Όπως δηλαδή το λιβάνι συναντάται με το αναμμένο κάρβουνο και δεν μένει εκεί, αλλά αφού θερμανθεί ανέρχεται προς τα άνω και σκορπίζει την ευωδία, έτσι και οι ψυχές μας με ζεστή και θερμή πίστη προσευχόμενες, δεν πρέπει να κολλούν στα γήινα υλικά όταν λατρεύουν το Θεό, αλλά να φτερουγίζουν προς τα άνω μυροβλήζουσες, απαγκιστρωμένες από τις υλικές μέριμνες.

Με την ανάταση του νου και της ψυχής μας προς τα άνω, η προσευχή μας γίνεται πιο καθαρή και η κοινωνία μας με το Θεό περισσότερο ουσιαστική. Το θυμίαμα μας μεταφέρει στο χώρο της προσευχής των Αγίων στον Ένα και Αληθινό Θεό και τονίζει την παρουσία του Κυρίου και των Αγίων στη ζωή μας. Όταν θυμιάζει ο ιερέας την πρόθεση, το θυμίαμα θυμίζει τα δώρα των Μάγων. Όταν θυμιάζει πριν την Μεγ. Είσοδο το θυμίαμα υποδηλώνει την σμυρναλόη του Νικοδήμου. Κατά την Μεγ. Είσοδο συμβολίζει το Άγιο Πνεύμα .

Τα θυμιατά που χρησιμοποιούμε στους Ιερούς Ναούς είναι κινητά μεταλλικά σκεύη που στο κάτω μέρος δέχονται τα αναμμένα κάρβουνα ή καρβουνόσκονη. Εξαρτώνται από τέσσερις αλυσίδες με δώδεκα κουδουνάκια. Συμβολίζουν τους τέσσερις Ευαγγελιστές και τους δώδεκα Αποστόλους αντίστοιχα. Η βάση του θυμιατού συμβολίζει την ανθρώπινη φύση του Χριστού μέσα στα σπλάχνα της Παναγίας Μητέρας Του. Τα ανάμενα κάρβουνα συμβολίζουν το πυρ της θεότητας. Είναι η βάτος η φλεγόμενη αλλά μη κατακαιομένη. Η φωτιά συμβολίζει και τη Θεία Αγάπη πού ως φωτιά καίει την καρδιά του κάθε πιστού.

Λιβανίζουμε στο σπίτι μας κάθε βράδυ πριν την προσευχή μας , όταν διαβάζουμε παράκληση στην Παναγία και όταν ζυμώνουμε πρόσφορα. Λιβανίζουμε τις ιερές εικόνες .

*****

Ρίξτε το μεγαλύτερο βάρος του αγώνα σας στην Προσευχή, γιατί αυτή μας κρατεί σε επαφή με τον Θεό και η επαφή αυτή πρέπει να είναι συνεχής....

«Η μεν μετάνοια μας ανεγείρει, το πένθος κρούει την πύλη του ουρανού, η δε οσία ταπείνωση την ανοίγει».

*****

"Η απλότητα είναι ένας δρόμος που οδηγεί στη φιλοσοφημένη ζωή. Κανένας δεν είναι τόσο καλός και ωραίος στην ψυχή όσο ο απλός"

*****

Συναστρέφου τους ταπεινούς, που και η θέα και η διδασκαλία τους είναι ωφέλιμες. Μη χλευάσεις μυσαρόν, ούτε ν’ αηδιάσεις όσους έχουν πληγές. Τίμησε τον πλησίον σου περισσότερο από την αξίαν του, επαίνεσε τον σ’ εκείνα που δεν έχει, και έτσι θεραπεύεις τα ελαττώματα του!Δεν υπάρχουν σχόλια: