Κυριακή, 20 Απριλίου 2014

Οι αυτονομιστές της Ανατολής ζητούν όπλα από τη Ρωσία

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Σλαβιάνσκ κάλεσαν σήμερα τη Ρωσία να τους εφοδιάσει με όπλα και απείλησαν να σκοτώσουν τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας, που μόλις είχε ανακοινώσει ότι θα επισκεφθεί τις περιοχές.

«Στη ρωσική κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς (Πούτιν) (…) εμείς ζητάμε βοήθεια. Εάν δε μπορείτε να στείλετε δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης, στείλτε μας όπλα» δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο Βιάτσεσλαβ Πονομάρεφ, ο αυτοανακηρυθείς δήμαρχος της πόλης. Το Σλαβιάνσκ αποτελεί μια ισχυρή θέση των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

«Μέχρι αυτή τη στιγμή, η Ρωσία δεν έχει απαντήσει» σε αυτήν την έκκληση, εξήγησε έπειτα ο ίδιος.

«Έχουμε ανάγκη από όπλα, δεν έχουμε αρκετά», καθώς «εκείνοι (ο ουκρανικός στρατός) έχουν
μαχητικά και τεθωρακισμένα» εξήγησε ο Πονομάρεφ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι δεν έχει «καμια απευθείας επαφή» με τη Μόσχα.

Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο για την επίσκεψη στην ανατολική Ουκρανία του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ, απάντησε ξερά: «Εάν εκείνος έρθει (στο Σλαβιάνσκ), θα τον πυροβολήσω εγώ ο ίδιος (…) δεν θα σφίξω το χέρι του (…)

Ο Αβάκοφ επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα επισκεφθεί τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας για να επιθεωρήσει της μονάδες της Εθνοφρουράς που έχουν αναπτυχθεί ως απάντηση στην εξέγερση των αυτονομιστών.

Νωρίτερα, ο φιλορώσος αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης Σλαβιάνσκ ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο να αποστείλει δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης σε αυτήν την πόλη, όπου από μια σύγκρουση με όπλα σκοτώθηκαν νωρίτερα σήμερα τουλάχιστον δύο άνθρωποι.

"Σας ζητούμε να εξετάσετε το ταχύτερο δυνατό την αποστολή δυνάμεων διατήρησης της ειρήνης για να υπερασπιστούν τον πληθυσμό από τους φασίστες", δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός, ο Βιάτσεσλαβ Πονομαριόφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Σλαβιάνσκ κατά την οποία ανέγνωσε μια έκκληση προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Πονομαριόφ, ο τοπικός πληθυσμός απειλείται από την ουκρανική εθνικιστική οργάνωση Δεξιός Τομέας, την οποία κατηγόρησε εξάλλου ότι ευθύνεται για την φονική ανταλλαγή πυροβολισμών που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα κοντά στην πόλη.

Ο Πονομαριόφ επέβαλε επίσης σήμερα απαγόρευση κυκλοφορίας στην Σλαβιάνσκ. "Η απαγόρευση της κυκλοφορίας τίθεται σε ισχύ σήμερα. Από τα μεσάνυχτα ως τις 6:00 το πρωί απαγορεύεται να κυκλοφορεί κάποιος στους δρόμους", σημείωσε κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ένα αυτοκίνητο κυκλοφορούσε σήμερα το απόγευμα στην πόλη για να ενημερώσει τον πληθυσμό για το μέτρο αυτό. 

Περιγράφοντας το περιστατικό με την ανταλλαγή πυροβολισμών που σημειώθηκε σήμερα, ένοπλοι αυτονομιστές της Σλαβιάνσκ δήλωσαν στο Ρόιτερς ότι μια αυτοκινητοπομπή τεσσάρων οχημάτων πλησίασε το οδόφραγμα που έχουν στήσει κοντά στην πόλη γύρω στη 01:00 ώρα Ελλάδος το πρωί και αυτοί που επέβαιναν άνοιξαν πυρ εναντίον τους. 

"Είχαμε τρεις νεκρούς και τέσσερις τραυματίες", είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ένας από τους αυτονομιστές, ο οποίος κατονομάστηκε μόνον ως Βλαντίμιρ, μιλώντας από το οδόφραγμα αυτό, στο οποίο βρισκόντουσαν δύο καμένα τζιπ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι αυτονομιστές απάντησαν στα πυρά και σκότωσαν δύο από τους επιτιθέμενους, οι οποίοι ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, μέλη του Δεξιού Τομέα. 

Ο εικονολήπτης του Ρόιτερς που βρισκόταν εκεί δήλωσε παράλληλα ότι είδε τις σορούς δύο ανθρώπων, οι οποίες είχαν φορτωθεί σε ένα φορτηγό.

Τοπικός αξιωματούχος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι τέσσερις άνθρωποι --τρεις φιλορώσοι αυτονομιστές και ένας επιτιθέμενος που δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη-- έχασαν την ζωή τους, ενώ το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει από την πλευρά του ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν στην ανταλλαγή αυτή πυροβολισμών και είχε προσθέσει ότι η αστυνομία προσπαθεί να βρει περισσότερα στοιχεία για το τι συνέβη. 

Αντιδρώντας, η Ρωσία είχε εκφράσει την αγανάκτησή της για την επίθεση αυτή, την οποία είχε καταδικάσει, χαρακτηρίζοντάς την "μια πρόκληση" των φανατικών εθνικιστών της Ουκρανίας και είχε επιρρίψει την ευθύνη στον Δεξιό Τομέα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε υπογραμμίσει επίσης σε ανακοίνωσή του ότι "η κατάπαυση του πυρός για το Πάσχα παραβιάστηκε" και ότι "η πρόκληση αυτή (...) δείχνει την έλλειψη θέλησης από την πλευρά των αρχών του Κιέβου να κυριαρχήσουν και να αφοπλίσουν τους εθνικιστές και τους εξτρεμιστές". 

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση αυτή, η ακροδεξιά αυτή εθνικιστική οργάνωση της Ουκρανίας είχε αρνηθεί οποιονδήποτε ρόλο της ίδιας στην ανταλλαγή αυτή πυροβολισμών, κατηγορώντας τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις ότι αυτές κρύβονται πίσω από την επίθεση. 

"Είναι μια βλάσφημη πρόκληση από την Ρωσία: βλάσφημη επειδή έγινε μια ιερή νύχτα για τους Χριστιανούς, την νύχτα του Πάσχα. Αυτό πραγματοποιήθηκε ολοφάνερα από τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις", δήλωσε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος του Δεξιού Τομέα, Άρτεμ Σκορόπαντσκι. 

Οι θάνατοι αυτοί είναι οι πρώτοι από ένοπλες συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία από την περασμένη Πέμπτη που υπεγράφη μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ η συμφωνία της Γενεύης, η οποία προβλέπει μια αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Η συμφωνία αυτή προβλέπει κυρίως τον αφοπλισμό των παράνομων ενόπλων ομάδων και την παράδοση των κτιρίων που έχουν καταληφθεί στην ανατολική Ουκρανία, όπως και ότι μια αποστολή επίβλεψης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα επιφορτιστεί για να βοηθήσει τις ουκρανικές αρχές να υλοποιήσουν τα μέτρα αυτά.

Μέχρι στιγμής οι φιλορώσοι αυτονομιστές δεν έχουν αφήσει να διαφανεί καμία ένδειξη υποχώρησης, αν και υπήρχε κάποια ελπίδα για πρόοδο μετά την ανακοίνωση του Κιέβου ότι δεν θα κινηθεί κατά των αυτονομιστών κατά την διάρκεια του Πάσχα, ενώ την ίδια ώρα οι διεθνείς μεσολαβητές κατευθύνονταν προς την ανατολική Ουκρανία για να προσπαθήσουν να τους πείσουν να αφοπλιστούν.

Ωστόσο το σημερινό αιματηρό επεισόδιο κοντά στην Σλαβιάνσκ είναι πιθανόν να καταστήσει τον στόχο αυτό ακόμη πιο δύσκολο, ενισχύοντας την άποψη των φιλορώσων ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούν το Κίεβο. 

Πηγή: Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕΠηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: