Σάββατο, 19 Απριλίου 2014

Ανάπτυξη αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στην Πολωνία;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, σε ταχύτατο χρονικό διάστημα αμερικανικά στρατεύματα θα αναπτυχθούν στη Πολωνία στο πλαίσιο της επέκτασης της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, ως απάντηση στα γεγονότα της Ουκρανίας. 

Η αμερικανική εφημερίδα, φιλοξενεί συνέντευξη του Πολωνού υπουργού αμύνης Tomasz Siemoniak, ο οποίος προανήγγειλε ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις. 

Ο Πολωνός υπουργός αμύνης βρέθηκε στην Ουάσινγκτον για απευθείας συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογο του, Chuck Hagel, όπου ελήφθησαν και οι σχετικές αποφάσεις σε πολιτικό
επίπεδο. Οι λεπτομέρειες της αποστολής των στρατευμάτων θα διευθετηθούν από τα επιτελεία των δύο χωρών 

Όπως δήλωσε ο κ. Siemoniak, η άμεση αντίδραση του ΝΑΤΟ στην ρωσική επιθετικότητα είναι σημαντική, αλλά σημαντικότερο ρόλο παίζει η σύναψη μακροχρόνιων αμυντικών δεσμών ανάμεσα στην χώρα του τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. 

«Η κυρίαρχη άποψη μέχρι σήμερα ήταν ότι πλέον δεν υπάρχουν απειλές στην Ευρώπη, οπότε η αμερικανική παρουσία στην ήπειρο μας δεν ήταν αναγκαία», ανέφερε ο Πολωνός αξιωματούχος. «Όμως τα πρόσφατα γεγονότα καταδεικνύουν την ανάγκη επιστροφής των ΗΠΑ, καθώς η Ευρώπη ήταν ασφαλής όσο υπήρχε η αμερικανική παρουσία στην Ευρώπη».

Αύξηση αμυντικών δαπανών 

Παράλληλα ο κ. Siemoniak αναφέρθηκε στην ανάγκη των χωρών της Ευρώπης να αναθεωρήσουν της αμυντικές τους δαπάνες προς τα πάνω. Όπως αποκάλυψε, στις συναντήσεις του με τους ευρωπαίους ομολόγους του, αρχίζει να διαμορφώνεται μια τάση προς αυτή την κατεύθυνση. Βέβαια αναγνώρισε ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών δεν είναι ένα θέμα που θα περάσει εύκολα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά έχει την πεποίθηση ότι «το ζήτημα αποκτά ορμή». 

Η Δύση απέναντι σε Πούτιν 

Αναφορικά με την συμφωνία της Γενεύης, για επίλυση του Ουκρανικού ζητήματος, ο Tomasz Siemoniak έμεινε στην γραμμή Ομπάμα- δηλαδή ότι είναι πολύ νωρίς για να την κρίνουμε. Εξέφρασε δε την πεποίθηση του ότι «οι ειδικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία δεν εξελίχθησαν όπως είχαν σχεδιαστεί» και ως εκ τούτου «ο Πούτιν αποφάσισε να παίξει ένα πιο μακροχρόνιο παιχνίδι». 

«Έχει στα χέρια του διαφορετικά εργαλεία για να επηρεάζει τα γεγονότα στην Ουκρανία», είπε αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο, ενώ δεν απέκλεισε και την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως την «επιλογή που έχει ως εφεδρεία ο Πούτιν».

«Όμως τα πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά κόστη αυτής της επιλογής θα ήταν γιγαντιαία». Ο Πολωνός υπουργός άμυνας φρόντισε να δώσει έμφαση στο γεγονός ότι η Ρωσία θα βρει απέναντι της την Δύση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μέχρι πρόσφατα αναρωτιόμαστε ποια θα είναι η αποστολή του ΝΑΤΟ, από την στιγμή που θα αποσυρθούν τα στρατεύματα του από το Αφγανιστάν, για να συμπληρώσει με νόημα, «τώρα ξέρουμε».

Η Μόσχα ενίσχυσε τα στρατεύματά της στην μεθόριο με την Ουκρανία 

Οι επιπλέον ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στην μεθόριο με την Ουκρανία αναπτύχθηκαν εκεί σε απάντηση στην αστάθεια που επικρατεί στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρκτορείο Ειδήσεων, ενώ μέχρι τώρα η Μόσχα δήλωνε ότι τα στρατεύματα αυτά βρίσκονται εκεί στο πλαίσιο τακτικών στρατιωτικών ασκήσεων. 

"Εμείς (...) έχουμε δυνάμεις στην περιοχή της μεθορίου με την Ουκρανία. Ορισμένες από αυτές τις δυνάμεις στρατοπεδεύουν εκεί μόνιμα, άλλες βρίσκονται εκεί για ενίσχυση, με φόντο αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, στο τηλεοπτικό δίκτυο "Ροσίγια 1". 

"Ας με συγχωρέσετε αλλά, αυτή (η Ουκρανία) είναι μια χώρα στην οποία μόλις σημειώθηκε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, επομένως φυσιολογικά οποιαδήποτε χώρα θα λάβει ιδιαίτερα μέτρα πρόληψης για να εγγυηθεί τη δική της ασφάλεια", πρόσθεσε. 

Ως κυρίαρχο κράτος, η Ρωσία είναι ελεύθερη να αναπτύξει στρατεύματα οπουδήποτε στο έδαφός της χωρίς περιορισμούς, σημείωσε επίσης ο Πεσκόφ. 

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου αρνήθηκε εξάλλου τις κατηγορίες για ανάμειξη του ρωσικού στρατού στα γεγονότα που σημειώνονται εντός του ουκρανικού εδάφους. 

Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι "εντελώς εσφαλμένοι", κατέληξε ο Πεσκόφ. Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: