Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2014

Τα δικαστήρια διανέμουν 1,1 δισ. του πλεονάσματος στα ειδικά μισθολόγια

Πάει το Πλεόνασμα που έτσι και αλλιώς
δεν υπήρχε. Δεν το διπλασιάζεις για να έχουμε να
δώσουμε και εμείς κάτι;
 Του Παναγιώτη Στάθη 

Αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις προοιωνίζονται σχεδόν την πλήρη διανομή του –θρυλούμενου– πρωτογενούς πλεονάσματος στα ειδικά μισθολόγια, δηλαδή στους δικαστές, τους ένστολους, τους γιατρούς του ΕΣΥ και τους καθηγητές ΑΕΙ. Η εκτίμηση αυτή αφορά τις αποφάσεις του μισθοδικείου που έκριναν αντισυνταγματικές τις μειώσεις μισθών των δικαστών, του Συμβουλίου Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις μισθών των ενστόλων και τώρα τις εισηγήσεις του γενικού Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων όλων των ειδικών μισθολογίων. 

Η νέα αυτή εισήγηση αφορά τη δίκη της προσεχούς Τετάρτης 5 Φεβρουαρίου στην οποία θα
εκδικαστούν στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου προσφυγές συνταξιούχων των ειδικών μισθολογίων, δικαστών, στρατιωτικών, πανεπιστημιακών και γιατρών του ΕΣΥ κατά των περικοπών που έγιναν στις συντάξεις τους, με βάση τις μνημονιακές επιταγές και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Αυγούστου του 2012. 

Στην εισήγησή του πάντως ο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο Διονύσης Λασκαράτος διαπιστώνει αντισυνταγματικά προβλήματα στις περικοπές στις αποδοχές των συνταξιούχων που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Τι σημαίνει 

Τυχόν θετική απόφαση και της Ολομέλειας, θα επιφέρει ανάγκη επιστροφής στους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ετήσιο κόστος επαναφοράς των συντάξεων στα προ περικοπών επίπεδα θα επιβαρύνει, όπως υπολογίζεται, τον προϋπολογισμό με περίπου 70 εκατομμύρια. Ανοίγει δε δρόμους ώστε να κριθούν αντισυνταγματικές και οι περικοπές των μισθών των ειδικών μισθολογίων, όπως άλλωστε ήδη έχει συμβεί με όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας. Αν αυτό συμβεί, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανόν, το ετήσιο κόστος του προϋπολογισμού, υπολογίζεται στο 1,1 δισ. ευρώ, με τον πρωθυπουργό να έχει προσδιορίσει το ύψος του πλεονάσματος σε πάνω από 1 δισ. ευρώ. 

Τι λέει 

Στην εισήγησή του ο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο αμφισβητεί τη συνταγματικότητα των περικοπών που έγιναν, βάσει των μνημονιακών επιταγών στους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων, δικαστικούς, στρατιωτικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λασκαράτος εντοπίζει σειρά συνταγματικών προβλημάτων στις περικοπές που έγιναν, βάσει των μνημονιακών επιταγών και μάλιστα από την 1η Αυγούστου του 2012. Όπως αναφέρει, προσκρούουν στις συνταγματικές διατάξεις που αφορούν την αρχή της ισότητας, αφού π.χ οι στρατιωτικοί πλήττονται δυσανάλογα με τις δυνάμεις τους, και της αναλογικότητας αφού δεν προκύπτει από πουθενά ότι εξαντλήθηκε κάθε πρόσφορο μέτρο για να περιοριστεί το κρατικό έλλειμμα έτσι ώστε να αποτραπεί για πολλοστή φορά η επιβάρυνση της ίδιας κατηγορίας. Δεν είναι επιτρεπτό δηλαδή η επιβάρυνση να βαρύνει συνεχώς μια συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων όπως είναι οι μισθοδοτούμενοι από το δημόσιο, οι οποίοι είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και την ίδια στιγμή να ευνοούνται άλλες κατηγορίες πολιτών, των οποίων η φορολογική ασυνέπεια προκαλεί σε μεγάλο βαθμό τη δυσμενή οικονομική συγκυρία που πλήττει τη χώρα. Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει πάντως ήδη γνωμοδοτήσει πως είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ΕΣΔΑ οι αναδρομικές περικοπές που έγιναν από 1ης Αυγούστου του 2012 στις συντάξεις των ειδικών μισθολογίων.

Και άλλες δίκες 

Την προσεχή Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, σειρά έχουν πάρει στο ΣτΕ μια σειρά από άλλες, μείζονος σημασίας για την εφαρμογή των Μνημονίων, υποθέσεις, όπως η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο και οι περικοπές στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Η δικαστική αυτή αντίδραση πάντως κατά μνημονιακών περικοπών δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Πριν από λίγο καιρό, ανάλογη απόφαση στην Πορτογαλία υποχρέωσε την κυβέρνηση να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα. 


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: