Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013

Τσίπρας: «Όχι ευρώ πάση θυσία»


«Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε στον ελληνικό λαό και τους μιντιακούς παπαγάλους της μοιρολατρίας είναι ότι εμείς αν σε κάτι διαφέρουμε είναι ότι δεν θα συνθηκολογήσουμε. Δεν θα πουμε ναι σε οποιεσδήποτε συνθήκες, δεν πρόκειται να συνθηκολογήσουμε με τα μνημόνια, να πούμε ναι στη διάλυση της κοινωνίας. Δεν θα πουμε ναι στην εκποίηση της Ελλάδας κάτω από οποιαδήποτε εκβιασμό. Δεν είμαστε οι καλύτεροι μαθητές του ναι στην ευρωπαϊκή τάξη ή στο ευρωπαϊκό αναμορφωτήριο Σόιμπλε. Αυτή είναι η θέση μας όσο κι αν αυτό στεναχωρεί τον κ. Σαμαρά και τους εταίρους του στην κοινοπραξία του ναι σε όλα». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε τη συνέντευξη που δίνει αυτή την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας σε εκπροσώπους του Τύπου.

Χαρακτήρισε την Τρόικα «συμμορία με τα κοστούμια» που έχει απέναντι τον κ. Σαμαρά «που μετά τις εκλογές ζήτησε συγνώμη που ως αντιπολίτευση ψέλλισε ένα μισό όχι στο μνημόνιο. Τον κ. Βενιζέλο που από την αρχή είπε «ναι σε όλα» και που την ώρα που ο τόπος καίγεται αυτός θέλει να γίνει υπουργός. Και τον κ. Κουβέλη που λέει ναι σε όλα. Τότε θα καταλάβετε πόσο τραγικό για τη χώρα είναι να διαπραγματεύονται αυτοί οι άνθρωποι το σήμερα και το αύριο της χώρας και πόσο γελοίο είναι αυτό ότι διαπραγματεύονται σκληρά».

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με μια προειδοποίηση, όπως είπε: «Βιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες οι πολλαπλασιαστές της υποταγής της χώρας την υποταγή της Κύπρου στο όχι του λαού της. Βιάστηκαν και οι 3 ιεράρχες που υπηρετούν τη Μέρκελ να ψάλουν το προπαγανδιστικό απολυτίκιο του ναι. Βιάστηκαν γιατί έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Βιάστηκαν γιατί είναι ανιστόρητοι, γιατί υπάρχουν σημαντικά όχι που άλλαξαν το ρου της ιστορίας έστω και αν κάποια στιγμή φάνηκε ότι έχουν υψηλό ρίσκο και μπορεί να οδηγήσουν σε ήττες». Και τόνισε ότι είναι κυνικό «να προσπαθήσουν να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ την τραγωδία της Κύπρου, της οποίας υποστηρικτές είναι πρωτίστως οι θιασώτες του ναι».

Υποστήριξε ότι σήμερα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υποδεχθεί την τρόικα του θράσους και των νέων απαιτήσεων. «Ο κ. Σαμαράς θα τους υποδεχθεί με μια ανθοδέσμη και μια σειρά ναι: στο χαράτσι, στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, στις ιδιωτικοποιήσεις ακόμα κι αν αυτές αποτελούν εκποίηση έναντι ευτελούς τιμήματος. Όλη αυτή την περίοδο ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να πείσει τους δειλούς κυβερνητικούς του εταίρους να πουν ναι».

Επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα σταθεροποίησης, αλλά «το μόνο που υπάρχει είναι η επέλαση των δανειστών να αρπάξουν όσα περισσότερα μπορούν και κατά προτεραιότητα από τους πιο φτωχούς και ευάλωτους»

Κάλεσε τον λαό να αντισταθεί στην Τρόικα και είπε πως είναι «πια η στιγμή πριν γίνει έρημη χώρα η Ελλάδα να αλλάξει τροπάριο έναντι στους επικυρίαρχους και για να γίνει αυτό πρέπει το ταχύτερο δυνατό να αλλάξει αυτή η κυβέρνηση. Μπορεί εμείς να δεχόμαστε βολές ότι τάχα δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Είδαμε, όμως, πόσο έτοιμοι ήταν αυτοί να μετακομίσουν από το σοσιαλισμό στην αγριότητα και από την αριστερά στη συνενοχή».

Τόνισε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος «να εκφράσει τη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας να αλλάξει η πορεία της χώρας. Είμαστε έτοιμοι οικοδομώντας συμμαχίες στον οικονομικό νότο να σταματήσουμε την καταστροφή και αυτός είναι ο μόνος ρεαλιστικός ρόλος».

«Οι δικές μας σημαίες δεν προσδιορίζονται από την αντίθεση μας με κάτι. Ο ευρωσκεπτικισμός είναι μια απολύτως φυσιολογική. Δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά την κοινωνία. Η Ευρώπη δεν είναι αυτή που γνωρίσαμε το ’80 και το ’90», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «μέχρι πρότινος με το άκουσμα της λέξης Ευρώπη σκεφτόταν ασφάλεια και προοπτική. Αυτές οι έννοιες σήμερα έχουν αντικατασταθεί από δυσάρεστες έννοιες: φόβος, ανασφάλεια, φάσμα χρεωκοπίας».

Μετά την Κύπρο κλονίζονται δύο σταθερές αξίες: Η ασφάλεια των καταθέσεων και η εθνική σταθερότητα, είπε και συμπέρανε ότι «ο ευρωσκεπτικισμός είναι κάτι που θα γίνει απολύτως πλειοψηφικό το προσεχές διάστημα».

«Εμείς πάντως από την αρχή ήμασταν ευρωσκεπτικιστές γιατί πιστεύαμε σε άλλη Ευρώπη», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και εκτίμησε ότι «οδηγούμαστε σε μια Ευρώπη υπό την ηγεμονία ενός χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Όχι στο ευρώ πάση θυσία

«Επειδή είμαστε πολιτικός χώρος στον οποίο διεξάγεται μια έντονη συζήτηση. Για το θέμα του ευρώ έχουμε πάρει συγκεκριμένες θέσεις από την αρχή: δεν αποτελεί επίκεντρο της πολιτικής μας. Το βασικό δίλημμα δεν είναι με ποιο νόμισμα θα έχουμε λιτότητα αλλά το να μην έχουμε λιτότητα. Στόχος μας είναι να σώσουμε την ελλαδα μέσα στην Ε.Ε., μέσα στο ευρώ, όχι να σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα και όχι να σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα πάση θυσία», είπε ο κ. Τσίπρας.

Με την υιοθέτηση της άποψης όχι στο ευρώ πάση θυσία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να κάνει άνοιγμα προς το αριστερό ρεύμα του κόμματος του, τα στελέχη του οποίου προσπαθεί να πείσει πως συμφωνεί ότι το ευρώ δεν είναι αυτοσκοπός.

«Είχαμε προβλέψει ότι θα υπάρχει αυτή η γιγαντιαία αλλαγή στρατηγικής και θα περάσουμε στο στάδιο bail-in. Βλέπετε ότι η κρίση είναι τόσο έντονη που έχει εκπλήξεις. Αυτή η αλλαγή στρατηγικής, πάντως, δεν σηματοδοτεί την κυριαρχία των Γερμανών, σηματοδοτεί τα στρατηγικά τους αδιέξοδα γι αυτό και αναγκάζονται σε αυτοκαταστροφικές επιλογές», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Δεν ψάχνουμε να βρούμε κάποιο τερτίπι για να προκαλέσουμε εκλογές

«Δεν ψάχνουμε να βρούμε κάποιο τερτίπι για να προκαλέσουμε εκλογές. Ξέρουμε ότι οι εκλογές προκαλούνται πρόωρα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όταν δεχθούν την απαραίτητη κοινωνική πίεση. Ως εκ τούτου δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι ο κ. Σαμαράς και η τρικομματική κυβέρνηση έχουν οποιαδήποτε ενοχή για τη μη εφαρμογή όσων υποσχέθηκαν. Θα οδηγηθούμε σε εκλογές μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες και μέσα από τα αδιέξοδα που θα έρθουν. Πιστεύετε ότι ο κ. Σαμαράς μπορεί να φέρει νέα μέτρα στη Βουλή; Έχω την αίσθηση ότι αυτή η κυβέρνηση φέρνοτας νέα μέτρα στη Βουλή δεν μπορεί να σταθεί γιατί οι ίδιοι βουλευτές που θα εξαναγκαστούν να ψηφίσουν ξέρουν ότι θα έχουν τρομακτική δυσκολία να πάνε στις εκλογικές τους περιφέρειες. Αυτό όμως που πρωτίστως μας ενδιαφέρει είναι οι κοινωνικές εξελίξεις και όχι το ρευστό πολιτικό σκηνικό» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Λίστα Λαγκάρντ: Πάνε να τα φορτώσουν όλα στον Παπακωνσταντίνου

«Ο στόχος των τριων κομμάτων ήταν ψεκάστε σκουπίστε τελειώσατε, να φορτώσουν όλες τις ευθύνες στον Παπακωνσταντίνου. Αλλά αυτό δεν τους βγαίνει, γιατί είναι τόσα τα στοιχεία από τις καταθέσεις που δεν μπορούν να την κουκουλώσουν. Τρεις μήνες μετά δεν έχει έρθει μια τεκμηριωμένη επεξεργασία από τον αρμόδιο φορέα, το ΣΔΟΕ, για το τι συμβαίνει με αυτές τις καταθέσεις, και αυτό είναι μεγαλύτερο θέμα.Θα μας πούνε ποτέ ποιοι και αν αυτά τα χρήματα έχουν φορολογηθεί; Θα μας πουν ποιοι είναι οι σκελετοί που κρύβονται με τη λίστα;».

Για μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

«Θα κινηθούμε έξω από τα πλαίσια τα πολιτικώς ορθά. Θα κάνουμε και επιλογές που θα είναι έξω από τα μέχρι δεδομένα. Θα είναι κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και δεν μπορεί να είναι παρά μια αριστερή κυβέρνηση με ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά. Θα επιδιώξουμε όμως να συσπειρώσει όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Είπα ότι και η πρώτη κυβέρνηση Τσάβες είχε συμμαχίες με τη δεξιά, αλλά αμφιβάλλετε ότι ήταν η πιο αριστερή κυβέρνηση;».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr     

Δεν υπάρχουν σχόλια: