Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Προφητεία Λέοντος του Σοφού (10ος αιώνας)

Πηγή: Οι Προφήτες μας αποκαλύπτουν... Του Αβραάμ Μοναχού Αγιορείτου. 

Ο Λέων ο Σοφός ήταν Αυτοκράτορας του Βυζαντίου κατά τα έτη 886-912 μ.Χ. Ήταν υιός του Αυτοκράτορα Βασιλείου του Α! του Μακεδόνος. Επειδή ασχολείτο με τη φιλοσοφία και Θεολογία, ονομάσθη σοφός. Έγραψε ποιήματα, συγγράμματα ηθικοπλαστικά, θεολογικές μελέτες, εκκλησιαστικούς ύμνους κλπ. Τα προφητικά κείμενα του Λέοντος του Σοφού αναφέρονται ως "χρησμοί". 

Πολλά έχουν γραφεί γύρω από τα προφητικά του κείμενα. Πολλοί αμφισβητούν ότι τα έγραψε ο ίδιος. Μάλλον πιστεύουν ότι τα έγραψαν άλλοι Άγιοι άνθρωποι. Πάντως τα προφητικά αυτά κείμενα είναι
γνωστά ως "χρησμοί Λέοντος του Σοφού". Υπάρχουν δε πολλοί που αποδεικνύουν ότι είναι παλαιοί όσο και ο 10ος αιώνας ή ακόμη και πιο παλιοί. 

Ελεύθερη Μετάφραση από το αρχαϊκό κείμενο:

Προφητεία για τον θρυλούμενο ταπεινό και εκλεκτό Βασιλέα, τον γνωστό και άγνωστο, που κατοικεί στο πρώτο φρούριο έξω από την πόλη του Βύζαντος, δηλαδή της Κωνσταντινουπόλεως. Πρόκειται για τον αληθινό Βασιλέα ... που έδιωξαν οι άνθρωποι από την οικία του...και θα αποκαλυφθεί κατά την ολοκληρωτική καταστροφή των Τούρκων. Η δε μέρα αυτή που θα φανερωθεί στους ανθρώπους από τον Θεό, θα είναι Παρασκευή, ώρα εννέα το πρωϊ. Για τον μέλλοντα Βασιλέα που θα αποκαλυφθεί με ουράνιο τόξο και με υπερφυσικά σημεία. Τον Βασιλέα αυτόν, που θα τον κατατοπίσει Άγγελος του Θεού, ορατός, αφού προηγουμένως και με σεβασμό πάρει το δεξί του χέρι, θα του πεί στο αυτί ενώ κοιμάται τον αιώνιο ύπνο: "Σήκω πάνω εσύ που κοιμάσαι τον αιώνιο ύπνο και αναστήσου από την νέκρα και τον θάνατο και θα λάβεις από τον Χριστό την φώτιση και την χάρη για την ιερή αποστολή σου. Σε καλεί ο Θεός να ποιμάνεις λαό περιούσιο". Και για δεύτερη φορά θα του πεί: "Έβγα έξω σύ που κρύπτεσαι, γιατί δεν χρειάζεται να είσαι πια κρυμμένος. Πολλοί σε ζητούν με αγωνία"... και την τρίτη φορά θα του εγχειρίσει (θα του δώσει στα χέρια) "πέτρινες πλάκες" στις οποίες θα είναι χαραγμένες δύο εντολές: " εκδικήσου την φρικτή αποστασία που επικρατεί στην γή και εξάλειψε την τρομερή αμαρτωλή ζωή από τους ανθρώπους. Δημιούργησε μια νέα τάξη πραγμάτων με εντελώς νέους τρόπους ζωής , εδραιωμένους στις αλήθειες του Ιερού Ευαγγελίου. Διώξε από παντού την ασέβεια, όπου και αν υπάρχει. παράδωσε στη φωτιά όσους δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τις αφύσικες, τις αμαρτωλές και παράνομες σαρκικές συνήθειες και να απαλλαγούν από το πνεύμα της σαρκολατρείας. Κατά τον ίδιο τρόπο απομάκρυνε τους κακούς και τους ασεβείς ιερείς από τους ναούς του Θεού και αποκατάστησε τους αξίους, διότι είναι ευάρεστοι στον Θεό του Ουρανού και της γης με την αγία τους ζωή" .

Ο Άγιος αυτός Βασιλεύς έχει ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία. Κοντά στο νύχι του μεγάλου δάχτυλου του δεξιού ποδιού του θα έχει σκληρό εξόγκωμα σαν έκτος δάχτυλος. Η ομιλία του θα είναι γλυκειά, το πρόσωπο του όμορφο, η μορφή του εκλεπτυσμένη, μετρίου αναστήματος, ολίγον φαλακρός, με άσπρα μαλλιά πολύπειρος, γνώστης πολλών πραγμάτων, προορατικός και με το χάρισμα της προφητείας, μεταδοτικός. Η μύτη του γαμψή, τα μάτια του διεισδυτικά που θα βλέπουν τα πάντα. Απαλλαγμένος τελείως από  επιθυμίες και ντυμένος πολύ φτωχικά, δείγμα της βαθειάς του ταπεινώσεως, επειδή τα ωραία και πολυτελή ενδύματα είναι τελείως περιττά. Θα είναι πράος και φιλάνθρωπος, ευμετάδοτος, μεγαλόψυχος, φοβερός γενναίος. Θα φέρει δε κατακόκκινους σταυρούς  στις δύο ωμοπλάτες του. Στο στήθος του και στο τράχηλο του τους ίδιους σταυρούς. Το δε όνομα του εντελώς άγνωστο στον κόσμο. 

Άγρυπνος φύλακας για την θεοσέβεια και προφητεία αυτός που οι άνθρωποι νόμιζαν ότι δεν είναι τίποτα και δεν χρησιμεύει σε τίποτα. 

Ο Θεός κατά τους τελευταίους χρόνους, θα θέσει το χέρι του πάνω στην Κεφαλή του και θα τον χρίση με λάδι, δείγμα ότι τον ανακηρύσσει βασιλέα του κόσμου και αυτός θα εκστρατεύσει κατά των Τούρκων και θα τους νικήσει, διότι στις μέρες εκείνες ο κόσμος θα έχει τόση μεγάλη θλίψη και στενοχώρια, που οι άνθρωποι θα μεταμεληθούν και συνεχώς θα κάνουν μετάνοιες μεγάλες, ώστε η κεφαλή τους θα αγγίζει την γη. Θα παρακαλούν και θα καλούν τον Θεό με ασταμάτητες προσευχές και θερμές παρακλήσεις να τους συγχωρήσει. Ο δε Πανάγαθος Θεός θα σπλαχνισθεί τον μετανοημένο κόσμο και θα ακούσει τι τα συντετριμμένα του τέκνα του ζητούν... Και θα στείλει τότε τον Αρχάγγελο του στην γή με μορφή ανθρώπου και θα παραμείνει ανάμεσα τους. Και θα βρει τον Μέγα Άγιο του που τον έχρισε και τον οποίο κανένας δεν μπορούσε να δει και να γνωρίσει...σε όλους είναι εντελώς άγνωστος και αφανής και μόνο στον Θεό και στον εαυτό του γνωστός. 

Κατάγεται από την περίφημη Βυζαντινή Οικογένεια των Δουκών και από γένος Βασιλικό και ... Άγιος ενώπιον του Θεού. 

Προς το τέλος αυτών των δραματικών γεγονότων, ο Θεός θα τον αποκαλύψει και θα τον παρουσιάσει στον κόσμο, αφού όμως προηγουμένως τον χρίσει με άγιον έλαιον Βασιλέα. .. Θα αποκαλυφθεί δε κατά τον εξής τρόπο: Επί τρεις ημέρες ένας αστέρας θα λάμπει στον ουρανό στο μέσο της πόλεως της Μητρός του Υψίστου, δηλαδή της Κωνσταντινουπόλεως. Ο δε αστέρας δεν θα είναι από τους πλανήτες, αλλά σαν εκείνο που εφαίνετο κατά την γέννηση του Χριστού. Κατά την διάρκεια των τριών ημερών, ένας κήρυκας θα φωνάζει με τρομερά δυνατή φωνή και θα καλεί τους ανθρώπους να βρουν τον Βασιλέα των προσδοκιών του και των ελπίδων του. Οι άνθρωποι τότε θα βλέπουν και θα ακούσουν την βροντώδη φωνή του κηρύγματος της σωτηρίας, θα εκπλήσσονται και θα καταλαμβάνονται από φόβο. Και έτσι εκστατικοί από το φόβο τους και την χαρά τους θα φωνάζουν με δυνατή φωνή ότι δεν ξέρουν τέτοιο βασιλέα που αναμένεται να έλθει. 

Όλος τότε ο κόσμος που θα βλέπει με τα μάτια ορθάνοιχτα και απορημένα, με φωνή δυνατή θα λέει το "Κύριε Ελέησον"  που θα βγαίνει θερμά και ασταμάτητα από τις συντετριμμένες καρδιές τους. Τα μέτωπα τους θα αγγίζουν τη γη από τις μεγάλες μετάνοιες και τα χέρια τους θα χτυπούν τα στήθη. Και αναστενάζοντας βαθιά και παρατεταμένα και χύνοντας δάκρυα για τα επερχόμενα κακά ο Θεός θα εξευμενισθεί, "παρακληθήσεται το θείον", και με πολύ ευμένεια θα δεχθεί τις προσευχές και παρακλήσεις των μετανοημένων και συντετριμένων τέκνων του. Θα στραφεί, ως εκ τούτου με ιδιαίτερο μάτι σπλαχνικό και στοργικό και θα κοιτάξει με πολύ συγκατάβαση κάτω την γη. Χάριν δε των εκλεκτών εκείνων πιστών που απέμειναν, θα φανερώσει ο Θεός τον δικό του εκλεκτό Βασιλέα. 

Θα φανεί τότε στον ουρανό νεφελώδες στερέωμα πιο λαμπρό και από τον ήλιο, που το μέγεθος του θα μοιάζει ίσια με κύκλο γύρω από το φεγγάρι κατά την άνοιξη ή σαν ένα αλώνι που αλωνίζουν ταυτόχρονα ταυτόχρονα τρεις δουκάνες  με τρία ζευγάρια βόδια. Κάτω δε από αυτό το νεφελώδες στερέωμα θα κρέμεται σταυρός. 

Στα αριστερά δε αυτού του κατακόκκινου σταυρού θα αρχίζει ένα μεγάλο ουράνιο τόξο, σαν εκείνο που εμφανίσθηκε στους πανάρχαιους προγόνους μας, σαν μαρτυρία αιώνιας συμφωνίας που έκαμε ο Θεός μαζί τους. Επειδή, όμως όλοι θα ανησυχούν διότι δεν θα γνωρίζουν τον αναμενόμενο Βασιλέα, θα αποκοπή ένα μέρος από το ουράνιο τόξο και θα σταθεί ακριβώς σαν ουράνιο σκέπασμα επάνω από τη φτωχική καλύβη του πραγματικού βασιλέως, κάνοντας έτσι γνωστή την θέση που θα βρίσκεται. Οι άνθρωποι τότε, αφού δοξάσουν τον Θεό, θα τρέξουν όσο γρήγορα μπορούν στο σημείο που δείχνει το τόξο και αφού παραλάβουν τον σεβάσμιο γέροντα μετά βαϊων και κλάδων και λαμπάδων και ψαλμών θα τον φέρουν πανηγυρικά και θριαμβευτικά στην Αγιά Σοφιά για να δοξολογήσουν και ευχαριστήσουν θερμά τον Κύριο. 

Και όταν φανερωθεί ο πραγματικός βασιλιάς, που θα στέκεται απέναντι στη πτωχική καλύβη του μεταξύ δύο αψίδων και ενός ινδάλματος πάνω σε βάθρο, ο φανερωθείς αστέρας από τα δεξιά του σταυρού θα χύση την λάμψη του, κτυπώντας τον στα άγια χέρια του, σαν χαιρετισμό και θα τον περιλούσει με το φως του, κάνοντας τον να λάμπει απο φως νοερό. Τότε ένας κήρυκας με βροντώδη φωνή, χωρίς να φαίνεται, θα απευθυνθεί στους ανθρώπους από τον ουρανό και θα τους ρωτήσει : " σας αρέσει ο Βασιλιάς αυτός;" Και ο κόσμος όλος τότε, μόλις ακούσει την βροντώδη φωνή του κήρυκος, θα παγώσει από τον φόβο και τον τρόμο του και θα καταληφθεί από φόβο και έκπληξη. Ύστερα κτυπώντας τα στήθη τους και με δάκρυα και στεναγμούς, αφού υψώσουν τα χέρια τους στον ουρανό, θα απαντήσουν: " Ναι Κύριε, μας αρέσει, αφού εσύ μας τον έχεις δώσει". Και αφού ευλαβικά τον προσκυνήσουν, θα τον ανεβάσουν στην πόλη, στην Αγιά Σοφιά. Και αφού προσευχηθεί κατανυκτικά και με το άγιο χέρι του κάνει το σημείο του σταυρού μπροστά στις πύλες του Ναού, θα ανοίξουν ... ενώ όλοι θα κοιτάζουν με έκπληξη και θάμβος. Όλοι όσοι θα βρίσκονται εκεί, θα μείνουν με φόβο πολύ και αφού προσευχηθούν, θα τον ανεβάσουν σε ένα υψηλό μέρος και θα τον ανακηρύξουν Βασιλέα της Οικουμένης...Θα τον οδηγήσουν έπειτα νύκτα-νύκτα στο παλάτι και τα υπερφυσικά σημεία θα σβήσουν. 

Τον Μέγα Άγιο θα τον συνοδεύουν δύο Άγγελοι με μορφή ανθρώπου, σαν "υπασπιστές" Βασιλέως λέγοντας του στο αυτί τι ακριβώς πρόκειται να κάνει απ'εδώ και εμπρός"...

Αυτοί οι χρησμοί (προφητείες) του Λέοντος του Σοφού, αποτελούν πράγματι ξεχωριστή προφητική σύλληψη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Άγιος αυτός Βασιλέας, έρχεται ως ο Εντολέας του Χριστού για να βασιλεύσει και να επιβάλλει την θέληση του Θεού παντού και σε κάθε κατεύθυνση. Έρχεται να πραγματοποιήσει και εφαρμόσει τις αλήθειες του Ευαγγελίου, αφού πρώτα εκλείψουν οι αμαρτωλοί και η αμαρτία από την γη. Η αγιότης και η ευσέβεια θα είναι ο μοναδικός σκοπός της ζωής των ανθρώπων. Όσοι λαοί δεν θα θελήσουν να δεχθούν το κήρυγμα αυτής της νέας, αγίας ζωής, θα καταστρέφονται και αφανίζονται με δύναμη, που θα του παρέχει για τον σκοπό αυτό ο Θεός. 

Δείτε οπωσδήποτε την προφητεία μιας Γερόντισσας

Δεν υπάρχουν σχόλια: